HŽPP

Vijesti

Vozni red dostupan na Google Maps

Datum: 12.1.2018. 11:00:00
Google je suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama

Google je suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit.

Upisivanjem relacije putovanja na području RH u Google karte, putnici sada svoja putovanja mogu planirati i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza sukladno važećem voznom redu. Taj je odabir dostupan uz opcije vožnje automobilom/biciklom, drugim vrstama prijevoza i pješačenja.

Ova inicijativa rezultat je suradnje kompanije Google i HŽ Putničkog prijevoza kojom se proširuju mogućnosti koje nude Google karte i koja korisnicima željezničkog prijevoza pruža korisne informacije. Googleova misija je Google karte učiniti sveobuhvatnijima, preciznijima i korisnijima milijunima korisnicima koji do svojih odredišta putuju autobusima, vlakovima, metroima ili tramvajima. Uz informacije o voznom redu vlakova u Hrvatskoj,  na području Zagreba dostupne su i informacije o drugim vrstama javnog prijevoza.

  • Oduševljeni smo što HŽ Putničkom prijevozu možemo zaželjeti dobrodošlicu u Google Transit uslugu. - izjavio je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže i dodao:
  • Google Maps nastoji korisnicima pomoći u istraživanju svijeta koji ih okružuje. Kako bismo im pomogli da se lakše i brže kreću, uz informacije koje dobivaju sa zemljopisnih karata, želimo da im dostupne budu i informacije o javnom prijevozu, što smatramo iznimno važnim.

Google karte pružaju putne informacije gotovo 7.000 prijevoznika na više od 3,8 milijuna stajališta i 20.000 gradova u 78 zemalja.

  • Prisutnost HŽ Putničkog prijevoza na Google Maps omogućuje bolju vidljivost i veći doseg prema potencijalnim putnicima koji su korisnici te platforme, a koji za svoje planirano putovanje nisu nužno razmatrali mogućnost putovanja vlakom. Uz to, usluga Google Transit nudi mogućnost ažuriranja servisnih informacija u realnom vremenu, što je osobito važno radi informiranja putnika u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju kašnjenja, što planiramo uvesti u što skorijem roku. – izjavio je Marko Knežević, šef Službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ Putničkog prijevoza.

Google karte koristi više od milijardu korisnika, od kojih više od polovice koristi mobilne uređaje. Usluga Google Maps Transit dostupna je putem aplikacije Google Maps za Android i iOS sustave, a korisnici Google kartama mogu pristupiti i na maps.google.hr.   

Kako biste pristupili informacijama o prijevozu, posjetite stranicu maps.google.hr, kliknite „Upute“ i unesite polazište i odredište upisivanjem adrese ili naziva mjesta. Nakon toga  odaberite ikonu koja označava vrstu prijevoza, smjer kretanja, vozni red i ostale podatke koji možete jednostavno pretraživati. Google Maps će Vam predložiti nekoliko opcija od kojih odaberite onu koja Vam najbolje odgovara.

Podaci koje koristi Google Maps su u GTFS formatu, koji je standardni otvoreni format za prikaz voznih redova koji se, osim kao podloga za prikaz na Google Mapsima, može koristiti i za druge aplikacije koje zainteresirana javnost želi razvijati. Time HŽPP želi olakšati developerima pristup do podataka i poticati ih na razvoj vlastitih aplikacija. Uspješan primjer takve suradnje je aplikacija HŽPP Planer koja koristi upravo GTFS podatke i dobro je prihvaćena među korisnicima.

Ako ste zainteresirani za korištenje podataka o voznom redu HŽ Putničkog prijevoza u GTFS formatu, molimo Vas da nas kontaktirate na e-mail marko.knezevic@hzpp.hr uz navođenje kratkog opisa projekta ili potrebe za podacima voznog reda kako bismo Vam omogućili izravan pristup datotekama.