HŽPP

Vijesti

Besplatno i studenti PGŽ-a

Redovnim studentima Primorsko-goranske županije besplatan prijevoz

U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci 10. listopada 2023. potpisan je ugovor kojim se nastavlja sufinanciranje prijevoza redovnih studenata s područja Županije. Ugovor su potpisali primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić. 

Time je nastavljena suradnja koja je počela 2020. kada je po prvi put primorsko-goranskim studentima bio omogućen besplatan prijevoz vlakom od mjesta prebivališta do mjesta školovanja. S obzirom da je 1. listopada 2022. počeo pilot-projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata koji je u rujnu ove godine produljen do 31. prosinca 2024. godine, studentima PGŽ-a omogućen je besplatan prijevoz, odnosno neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja u 2. razredu redovnih vlakova.

Napomenuvši da je u proračunu Županije za prijevoz redovnih studenta osigurano 25.000 eura, župan Komadina izjavio je:

Danas po četvrti put potpisujemo ovaj ugovor i omogućavamo mobilnost naših studenata. To je samo jedan u nizu primjera dobre suradnje s HŽ Putničkim prijevozom, a razgovara se i o budućoj gradskoj željeznici, ali i novim vlakovima koji bi prometovali našom županijom.

Istaknuvši da se suradnja sa Županijom temelji na odluci Vlade RH o povoljnijem prijevozu studenata i podsjetivši da pravo na besplatan željeznički prijevoz ostvaruju i učenici osnovnih i srednjih škola, Ukić je dodao:

U uvjetima kada se značajno ulaže u željezničku infrastrukturu, izuzetno je bitno poticati mobilnost i putovanja vlakom. Ovakve potpore su nam bitne da zadržimo broj putnika, mobilnost stanovništva i kod najmlađih putnika stvaramo naviku putovanja, ali i revitaliziramo željeznicu.

Resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić kazala je da ova mjera doprinosi dostupnosti obrazovnog procesa mladih i zaštiti okoliša.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, studenti o svom trošku trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a, za koju trebaju dostaviti zahtjev, potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za tekuću akademsku godinu i identifikacijski dokument kojim se potvrđuje prebivalište na području RH, uz fotografiju. Potvrda koja se dostavlja može se preuzeti na visokom učilištu, portalu e-Građani (e-zapis o statusu studenta) ili Studomatu (zapis o statusu studenta). 

Od siječnja do kraja rujna ove godine oko 190 redovnih studenata PGŽ-a koristilo je besplatan željeznički prijevoz, a iz kolodvora na području Županije otpremljeno je oko 187.000 putnika, što je za 9,3 % više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Uz to radi poticanja korištenja željezničkog prijevoza HŽPP od 4. rujna 2023. do 31. svibnja 2024. na izravnoj relaciji Zagreb – Rijeka nudi akcijske cijene putovanja u 1. i 2. razredu vlakova pa tako cijena karte na relaciji Zagreb – Rijeka iznosi 8,63 eur/65,02 kn, uz obaveznu rezervaciju sjedala.