HŽPP

Vijesti

Besplatno putovanje za umirovljenike i novi vlakovi iz Zagreba za Split

SDŽ financira izradu profila, a u 2026. i 2027. dolaze novi vlakovi za relaciju Zagreb – Split

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić 28. prosinca 2023. u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije predstavili su projekt nabave novih vlakova za relaciju Zagreb – Split te pilot-projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.

Pilot-projekt umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske od 1. siječnja do 31. prosinca 2024., a pravo na besplatan prijevoz ostvaruje se na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura.

Splitsko-dalmatinska županija financirat će izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i starije od 65 godina. To smo dogovorili na radnom sastanku koji je prethodio ovom događaju. Ovaj važan projekt za umirovljenike kreće već od 1. siječnja, dakle za nekoliko dana. – izjavio je župan Boban

Ukić je istaknuo kako se isporuka vlakova očekuje u 2026. i 2027. godini te da će biti nabavljeno 6 novih elektrodizelskih motornih vlakova.

Važno je kvalitetno povezati Zagreb i Split i u skladu s tim već početkom iduće godine krećemo u javno savjetovanje vezano uz nabavu novih vlakova. Sredstva će biti osigurana iz zajma Europske investicijske banke. Dio sredstava namijenjen je za uređenje kapaciteta za održavanje, a ostatak je za nabavu novih vlakova. – rekao je Ukić