HŽPP

Vijesti

Božićne humanitarne vožnje

Pregršt dječjeg smijeha i radosti u vlakovima

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca 2022. HŽPP je organizirao humanitarne vožnje dječjega božićnog vlaka Tin-express za djecu s invaliditetom i djecu bez roditeljske skrbi. Humanitarne vožnje održane su u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Rijeci i Slavonskom Brodu, a darove za djecu osigurali su HŽ Putnički prijevoz i King ICT.

Na humanitarnoj vožnji u Zagrebu sudjelovalo je 180 djece s roditeljima i voditeljima iz udruga Sve pod jednim krovom, Suncokret i Rubikon te Dječjeg vrtića Potočnica koji skrbe o djeci s invaliditetom. Na vožnji je sudjelovao i član Uprave HŽPP-a Mario Zubak koji je tom prigodom izjavio:

Ove godine imamo pet humanitarnih vožnji. Dijelu djece ovo je prvi susret s vlakom i zbog toga nam je izuzetno drago da mogu osjetiti tu božićnu čaroliju u našem vlaku s Djedom Božićnjakom. Nakon dvije pandemijske godine sve je spremno kako bismo razveselili djecu. Vjerujemo da će iz vlaka ponijeti lijepe uspomene, a naravno i darove.

Na humanitarnoj vožnji na relaciji Rijeka – Delnice – Rijeka sudjelovala su djeca iz Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana, Centra za socijalnu skrb Rijeka i Dječjeg vrtića Rijeka. U okićenom vlaku bilo je oko 60 djece s roditeljima i voditeljima. U povodu ponovne organizacije vožnji Tin-expressa David Meštrović iz Regionalne jedinice HŽPP-a Rijeka izjavio je:

Iznimno nam je drago što ponovno vozimo Tin-express. Prve vožnje imali smo 26. i 27. studenoga. Jako dobro smo popunjeni – traži se karta više, ostali su nam još slobodni termini 7. i 8. siječnja. Također, iznimno nam je drago što danas u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom HŽ Putnički prijevoz poklanja besplatnu vožnju djeci s invaliditetom i djeci iz domova.

Uz pregršt zabave, mališanima su se u vlaku pridružili Djed Božićnjak i njegovi pomoćnici vilenjaci koji su im dijelili darove. Božićna bajka nastavila se u Delnicama uz doček Bake Mraz i njezinih pomoćnika te niz zabavnih aktivnosti.

Idemo prvi put i uzbuđeni smo. Dorin tata je strojovođa tako da je njoj to dodatno uzbuđenje i veselimo se. - izjavila je Monika koja je na izlet povela kćer Doru.

Na humanitarnoj vožnji na varaždinskom području sudjelovalo je oko 200 djece iz Udruge distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, Udruge za autizam Pogled i Udruge ZIPKA koja okuplja udomitelje djece i mladih Varaždinske županije, Udruge gluhih i nagluhih Grada Varaždina i Varaždinske županije te Udruge savjetovališta UZ tebe sam. Uz HŽPP i King ICT, darove je osigurao i Grad Varaždin.

U Slavonskom Brodu humanitarna vožnja održana je na relaciji Slavonski Brod – Nova Kapela-Batrina – Slavonski Brod, a u okićenom vlaku bilo je oko 140 djece iz Udruge Plavi cvijet koja okuplja roditelje djece i osobe s poteškoćama šireg autističnog spektra.

U Splitu je humanitarna vožnja održana u novom dizel-električnom vlaku u kojemu su se vozili  korisnici splitskoga Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači. Ravnateljica Centra Juraj Bonači Snježana Čotić navela je kako su korisnici Centra radosno iščekivali vožnju:

Pjesma, ples i njihovi osmjesi i radost najbolji su dokazi koliko im ovo sve znači, naročito nakon pandemije tijekom koje smo bili zatvoreni u našoj ustanovi. Sada se opet vraćamo radostima života. Djeci je ovo sve posebno veselje, a mi svi ostalih od njih zapravo možemo puno naučiti, o tome kako se veseliti malim stvarima i kako kroz život ići otvorena srca. - izjavila je Čotić.

Na vožnji je sudjelovao i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.   

Jako sam sretan i ponosan što smo upravo danas mi iz Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom organizirali ovu humanitarnu vožnju. Veseli me što smo i danas dali na važnosti osobama s invaliditetom, ali to trebamo raditi svih 365 dana u godini. - poručio je župan Boban.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo što se ponovno organiziraju vožnje Tin-expressa.

U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Centrom Juraj Bonači organizirali smo vožnju ovoj prekrasnoj djeci. U vlaku su bili Djed Božićnjak i vilenjaci, a vidim da su korisnici izuzetno zadovoljni što su danas tu. Ova vožnja organizirana je u novom niskopodnom vlaku koji će ostati ovdje i prometovati na području Splitsko-dalmatinske županije. – izjavio je Ukić.