HŽPP

Vijesti

Besplatno i studenti BBŽ-a

Redovnim studentima Bjelovarsko-bilogorske županije

U sjedištu Bjelovarsko-bilogorske županije 23. prosinca 2022. potpisan je ugovor kojim redovni studenti s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom.  

Ugovor su potpisali bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

U povodu potpisivanja ugovora župan Marušić istaknuo je:

Kao što znate, Vlada RH je pilot-projektom koji se primjenjuje od 1. listopada ove godine do listopada 2023. godine omogućila redovnim studentima da se po cijeni od 9,95 € (75 kn) mjesečno voze neograničeni broj puta. Mi kao Županija preuzimamo plaćanje i tih 9,95 € (75 kn) tako da će se studenti moći voziti potpuno besplatno. Sufinancirat ćemo također i cijenu karte umirovljenicima i osobama starijim od 60 godina. Trenutačno im HŽ sufinancira 50 posto cijene, a mi ćemo im sufinancirati još 25 % tako da će u konačnici plaćati samo 25 % cijene karte.

Istoga dana potpisan je i ugovor s Čazmatransom kojim je definirano da Županija u 2023. sufinancira 50 %  cijene karte na županijskim i međužupanijskim autobusnim linijama, a Čazmatrans odobrava dodatnih 10 % popusta tako da će umirovljenici plaćati samo 40 posto cijene.

Istaknuvši da je Bjelovarsko-bilogorska županija prva županija u kojoj se na jednom mjestu potpisuje ugovor s cestovnim i željezničkim prijevozom, predsjednik Uprave HŽPP Ukić izjavio je:

Ovo je četvrti ugovor koji potpisujemo s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Moram naglasiti da u zadnje dvije godine imamo itekako dobru i intenzivnu suradnju u kojoj je prepoznat potencijal željeznice te se potiče korištenje putovanja vlakom. Drago mi je što je s nama i kolega Pavlović iz Čazmatransa da se vidi da u planiranju prijevozne ponude mora postojati sinergija cestovnog i željezničkog prijevoza i upravo ovi ugovori koje s nama potpisujete stvaraju dobre preduvjete i dobru perspektivu da možemo razvijati integrirani promet.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i predsjednik Uprave Čazmatransa Damir Pavlović:

Ovo je inicijativa i projekt župana i Županije da se umirovljenicima omogući da putuju jeftinije i povoljnije. Ovdje se otvaraju mogućnosti i možda bi se u Županiji mogao provesti pilot-projekt integriranog prijevoza u smislu da se ne dupliraju prijevozi, odnosno da ako na određenoj relaciji vozi vlak, ne vozi i autobus. – kazao je Pavlović.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, redovni studenti trebaju izraditi pametne kartice HŽPP-a na temelju potvrde obrazovne ustanove, fotografije i identifikacijskog dokumenta kojim se potvrđuje prebivalište na području Županije. Potvrda obrazovne ustanove može se preuzeti na visokom učilištu, na portalu e-Građani ili Studomatu.

Zahtjev i pripadajuću dokumentaciju studenti mogu poslati poštom, e-mailom na ili ga mogu predati na blagajni. Izrada pametne kartice s profilima za prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 2,65 € (20 kn). Studenti koji imaju pametnu karticu ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom i potvrdom obrazovne ustanove doći na blagajnu na kojoj će im biti izdan novi profil.

Tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn