HŽPP

Vijesti

Besplatno i studenti BPŽ-a

Redovni studenti Brodsko-posavske županije putovat će besplatno vlakom

Ugovor vrijedan 95.679,87 eura o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih studenata s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije potpisan je 13. prosinca 2023. u Velikoj vijećnici županijske uprave. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Time Županija u potpunosti sufinancira troškova prijevoza za 800 redovnih studenata s područja Županije koji na taj način ostvaruju neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja.

Sufinanciranje željezničkog prijevoza nastavlja se na pilot-projekt na temelju Zaključka Vlade RH od 27. rujna 2023. prema kojemu se redovnim studentima omogućava povoljniji prijevoz po cijeni od 9,95 eura mjesečno, odnosno neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području cijele Republike Hrvatske. Tako će Brodsko-posavska županija u cijelom iznosu sufinancirati prijevoz redovnih studenata s prebivalištem na području Županije koji su to pravo stekli prijavom na Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje prijevoza koji raspisuje nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu.

Župan Marušić zahvalio je HŽ Putničkom prijevozu na suradnji i dodao:

Vjerujem kako će ova mjera olakšati studentima i njihovim roditeljima. Zabilježeno je stopostotno povećanje prijevoza željeznicom u sklopu projekta što znači da su ga studenti prepoznali kao kvalitetnog i isplativog, a Brodsko-posavska županija će, u okviru svojih mogućnosti, i dalje pružati slične potpore mladim ljudima. Želimo da naši mladi, u svakom smislu, budu vezani za Brodsko-posavsku županiju. Da tu stvaraju temelje za budući život nakon studiranja te da se uvijek - i privatno i poslovno - vraćaju u svoj kraj.

Župan Marušić osvrnuo se i na pitanja postavljena na sjednici Županijske skupštine vezana uz novi vozni red koji se odražava na putovanje učenika i zaposlenika koji koriste željeznički prijevoz te je najavio radni sastanak koji će uslijediti nakon potpisivanja ugovora i na kojem će se, uvažavajući sve okolnosti, pokušati iznaći najbolje opcije.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza izrazio je zadovoljstvo što se projekt nastavlja te dodao kako je Vlada RH do 31. prosinca 2024. donijela mjeru koja i djeci i učenicima omogućuje neograničeno i besplatno putovanje vlakom, a studentima povoljniji prijevoz.

To je samo jedan dio programa revitalizacije željezničkog sustava koji uključuje i obnovu pruga i nabavu novih vlakova i kojim se nastoje potaknuti mlade generacije da se voze vlakom. Trenutačno imamo obnovljeno oko 55 % voznog parka i u prometu je 60-ak novih vlakova, a ugovoreno je još 12 vlakova koji će biti isporučeni do sredine 2025. godine. U usporedbi s prethodnom godinom, putovanja željeznicom na području ove županije bilježe porast od 25 % i nedostaje još oko 50.000 putovanja kako bi se ostvarila brojka od milijun putovanja. – istaknuo je Ukić.