HŽPP

Vijesti

Projekt bez kojeg je Hrvatska nezamisliva

Građani izabrali projekt nabave 21 vlaka koji se sufinanciraju iz EU fondova

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) provela je kampanju Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku? kojom je željela prikazati raznolikost područja ulaganja sufinanciranih iz EU fondova u Hrvatskoj. Više od šest milijardi eura iz EU fondova uloženo je u nove projekte u obrazovanju, poduzetništvu, prometu, zdravstvu, kulturnoj i prirodnoj baštini.

Projekt Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima u sklopu kojega se nabavlja 21 novi elektromotorni vlak osvojio je 2. mjesto u kampanji Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?. Do sada je u sklopu projekta u promet pušteno 17 novih elektromotornih vlakova, a preostala 4 bit će puštena u promet u prva četiri mjeseca 2024. godine. Projekt se u 85 %-tnom iznosu sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Prvo mjesto u kampanji osvojio je projekt Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom Pelješki most, a treće Konzervacija i rekonstrukcija malog rimskog kazališta u Puli.

HŽ Putnički prijevoz zahvaljuje svim građanima koji su glasali za projekt obnove voznog parka, a kako bi dodatno unaprijedio uslugu željezničkog prijevoza, nastavit će se nabava novih vlakova.

Proglašenje projekata bez kojih Hrvatska danas nije zamisliva i dodjela plaketa održani su od 7. do 9. prosinca 2023. u Šibeniku u sklopu konferencije Dani regionalnoga razvoja i fondova EU u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Plakete su dodijelili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić.

  • Još jednom smo potvrdili koliko su EU fondovi važna poluga za razvoj Hrvatske, a što potvrđuje i cijeli niz projekata koji su unaprijedili svaki kraj naše zemlje – milijarde eura uloženo je u prometnu infrastrukturu, poticanje poduzetništva, zdravstvo, obrazovanje, energetsku učinkovitost, očuvanje kulturne i prirodne baštine, te svakako i u budućem financijskom razdoblju očekujemo velike investicije u javnom i privatnom sektoru zahvaljujući europskim fondovima. - rekao je ministar Erlić.
  • Ponosni smo što je SAFU dio ovih uspješnih priča, što ste dokazali da se dobrom idejom i predanim radom svaki cilj može ostvariti. I što je najvažnije, svi ovi EU projekti pružili su hrvatskim građanima prosperitetniju, povezaniju, bolju i ljepšu Hrvatsku. - istaknuo je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Hrvatska je danas nezamisliva bez tisuće projekata sufinanciranih iz EU fondova. Uz nove vlakove, tu su i panoramska šetnja Skywalkom na Biokovu, brži dolazak kući zahvaljujući novom zagrebačkom rotoru, put na jug Hrvatske bez prelaska državne granice, uživanje u predstavama u obnovljenom Malom rimskom kazalištu, bijeg u svijet mašte i igara u gaming centru u Novskoj, moderni studentski domovi, poduzetnički inkubatori, brojna ulaganja u znanost i inovacije, kao i u našu bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Ipak ništa od toga ne bi bilo moguće bez članstva Hrvatske u Europskoj uniji i bespovratnih europskih sredstava.


U sklopu Konferencije u Šibeniku održan je i panel pod nazivom Iskustva korisnika 2014. – 2020. Među sudionicima panela bio je i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić koji je govorio o projektu nabave novih vlakova koji se sufinanciraju iz Kohezijskog fonda.

  • Moram istaknuti veliko zadovoljstvo što je upravo naš projekt na listi projekata bez kojeg građani ne mogu zamisliti Hrvatsku. Kada govorimo o novim vlakovima, povratne informacije od naših putnika su odlične, ali i poticajne da nastavimo s takvim projektima. Vlakovi su pristupačni za građane u invalidskim kolicima, imaju mjesta za bicikle, omogućen je besplatan pristup internetu, opremljeni su suvremenom tehnologijom. Ovakvi projekti zahtjevni su za pripremu i provedbu, nama je to bio prvi veliki EU projekt, no danas imamo sjajan tim koji će nastaviti pripremati i provoditi slične projekte nabave novih vlakova sufinancirane EU fondovima. Najvažnije su nam pozitivne reakcije naših putnika zbog kojih ovo i radimo, kako bismo im pružili razinu kvalitete usluge kakvu zaslužuju. - istaknuo je Ukić.

Na panelu je predstavljen i projekt izgradnje Pelješkog mosta o kojemu je govorio voditelj projekta iz Hrvatskih cesta Davor Perić te projekt veteranskih centara o kojima je govorila Nevenka Benić iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Šibenika Petar Mišura govorio je o brojnim projektima u kojima je sudjelovao Grad Šibenik, od projekata veznih uz kulturnu baštinu, obrazovne institucije do projekata iz sfere gospodarstva, a na panelu je sudjelovala i Senka Šipušić iz tvrtke RASCO d.o.o. koja je pomoću EU fondova modernizirala proizvodnju i u svoju flotu uvrstila kompaktnu gradsku vakumsku čistilicu.