HŽPP

Vijesti

HŽPP nabavlja 21 vlak

Datum: 17.3.2020. 11:00:00
Europska komisija 17. ožujka odobrila financiranje
 

Europska komisija 17. ožujka 2020. odobrila je sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza s 21 novim elektromotornim vlakom u iznosu od 119,3 milijuna eura.

 HŽ Putnički prijevoz ovim će projektom modernizirati svoj vozni park s 21 novim elektro-motornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih) koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga. Ovaj projekt predstavlja nastavak rada HŽPP-a na rješavanju problema visoke starosti voznog parka.

Cilj ovog projekta je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima. Uz to, projekt je usmjeren i na osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijega željezničkog putničkog prijevoza, koji će doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovog odobrenja slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta.

Također, projekt je dio velikoga investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica, koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Očekuje se da će do 2030. u željeznički sektor biti uloženo ukupno 3,5 milijarde eura, koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU fondova.