HŽPP

Vijesti

Studenti besplatno vlakom

Ponuda za studente Ličko-senjske županije

Novost

Temeljem ugovora  između Ličko-senjske županije i HŽPP-a, Županija će u cijelosti sufinancirati prijevoz redovnih studenta kojim se po jedinstvenoj cijeni od 75 kn / 9,95 eura mjesečno omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza i to od 15. listopada 2022. do 30. rujna 2023., odnosno do trajanja pilot – projekta.

Više informacija na stranici Ličko – senjske županije.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić 11. svibnja 2022. potpisali su ugovor kojim se redovnim studentima s područja Županije omogućuju besplatna pojedinačna putovanja vlakom.

Na temelju potpisanog ugovora Ličko-senjska županija sufinancirat će prijevoz redovnim studentima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Ličko-senjske županije u visini od 50 % redovne prijevozne cijene karte za pojedinačna putovanja, a HŽPP će navedenim studentima odobriti 50 % popusta tako da će redovni studenti koji imaju prebivalište na području Ličko-senjske županije i studiraju na području Republike Hrvatske tijekom akademske godine ostvarivati pravo na besplatna pojedinačna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj.

Župan Petry istaknuo je da je navedena mjera i demografska:

  • Smatramo da bi ova povlastica mogla imati i važan kadrovski, odnosno gospodarski učinak, da nakon školovanja mladi ostanu u svojem kraju. Moguće je da će zbog besplatnog prijevoza dio studenata, npr. iz Zagreba, dolaziti kući svakog vikenda, a ne samo jedanput na mjesec ili rjeđe.

Župan Petry najavio je da će se zauzeti da se takva povlastica uskoro osigura i umirovljenicima koji sada ostvaruju 50 % popusta na putovanja vlakom. 

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz redovni studenti na internetskoj stranici Ličko-senjske županije trebaju preuzeti obrazac zahtjeva, uz popis potrebne dokumentacije, koji podnose Ličko-senjskoj županiji. Županija će izdavati potvrde redovnim studentima na temelju kojih će ostvariti mogućnost kupnje pametne kartice HŽPP-a sa studentskim profilom.

Pametnom karticom studenti će pojedinačne karte kupovati na blagajnama kolodvora, a onima koji ju već posjeduju, profil će biti dodijeljen na postojeću karticu. U slučaju da studenti ne posjeduju pametnu karticu HŽPP-a, cijena izrade studentskog profila koji vrijedi godinu dana i iznosi 50 kn (6,64 EUR).