HŽPP

Vijesti

Izravno i iz Županije

Stanovnicima Sisačko-moslavačke županije osigurane izravne veze sa Splitom i Šibenikom

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić dočekali su 1. srpnja u 9.05 sati u kolodvoru Sisak prvi sezonski vlak koji vozi na relaciji Vukovar/Vinkovci – Sisak – Zagreb– Šibenik/Split i obrnuto. Vlakovi će svakodnevno prometovati od 1. srpnja do 3. rujna 2023. godine.

  • Ponovno je u promet uveden sezonski kojim povezujemo cijelu kontinentalnu Hrvatsku i posebno Sisačko-moslavačku županiju s gradom Splitom. U suradnji s Vladom RH osigurali smo besplatan prijevoz za sve stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije stoga pozivam sve da koriste ovaj prijevoz što je više moguć – rekao je predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić.

Stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno stanovnicima s područja gradova Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica te općina Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Martinska Ves, omogućen je besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske pa tako i za putovanje sezonskim vlakovima. Više informacija možete pronaći ovdje.  

U povodu dolaska prvog vlaka župan Celjak istaknuo je:

  • U Sisačko-moslavačkoj županiji osjećamo stalnu prisutnost Vlade Republike Hrvatske putem brojnih projekata, a jedan od projekata je i ovaj koji se provodi putem HŽ Putničkog prijevoza. Nekoliko desetljeća čekali smo ovakav vlak i zadovoljstvo nam je da vlak koji povezuje Vukovar i Split ide preko Siska i da će svim stanovnicima s potresom pogođenog područja biti omogućeno putovanje izravnom linijom Sisak – Split.

Vlakovi u svojem sastavu imaju vagone za sjedenje, vagone s ležajima, vagone za spavanje i vagon-restoran, a putnicima je omogućen i prijevoz bicikala. Osim u Sisku, unutar Sisačko-moslavačke županije vlak se zaustavlja u željezničkim kolodvorima Novska i Sunja.

Pravo na besplatan prijevoz također ostvaruju djeca i učenici u sklopu pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, a redovni studenti putuju po jedinstvenoj cijeni od 9,95 eura/74,97 kn.

Zadovoljstvo povezivanjem Slavonije, Sisačko-moslavačke županije i Dalmacije iskazao je i državni tajnik Gospočić,  najavivši nova ulaganja u razvoj željezničkog prometa:

  • Posebna nam je intencija u narednom razdoblju povećati broj putnika i sigurnost na željezničkim prugama nabavom novih vlakova i izgradnjom infrastrukture.

Dobra vijest za stanovnike Sisačko-moslavačke županije koji svakodnevno putuju na relaciji Sisak – Zagreb je i uvođenje novih linija. Naime, u važećem voznom redu gradovi Sisak i Zagreb povezani su s 32 vlaka, odnosno po 16 vlakova u svakom smjeru radnim danom, a od prosinca 2023. uvode se dvije nove linije.

  • Novost koja nas očekuje od prosinca je da ćemo dobiti i brzi vlak na relaciji Sisak –Zagreb koji će imati samo jedno stajanje. Vlak iz smjera Siska dolazit će u Zagreb oko 7.30 sati, a iz Zagreba prema Sisku će polaziti oko 16.30 sati. - najavio je župan Celjak.

Više informacija o sezonskim vlakovima možete pronaći ovdje.