HŽPP

Vijesti

U prometu pogranični vlakovi

Od 11. prosinca ponovno voze pogranični vlakovi između Murskog Središća i Lendave

Nakon što je tijekom pandemije covida-19 bio prekinut pogranični željeznički promet preko graničnog prijelaza Lendava između Hrvatske i Slovenije, od danas, 11. prosinca 2023. ponovno voze 4 pogranična vlaka. Pogranični vlakovi voze na relaciji Varaždin – Čakovec – Mursko Središće – Lendava i obrnuto.

Ponovno uvođenje pograničnih vlakova u promet obilježeno je svečanom vožnjom vlaka na relaciji Mursko Središće – Lendava i natrag. Vlak je iz Središća krenuo u 11.22 sati, a u Lendavi su hrvatsku delegaciju dočekali predstavnici Općine Lendava i SŽ Potniškog prometa koji su se vlakom odvezli u Mursko Središče.

Po povratku u kolodvor gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak izjavio je:

Mislim da je najveći značaj to što nas je u Lendavi dočekalo više od 100 ljudi s pjesmom i veseljem jer kada imaš kolodvor koji ne služi ničemu to je tužno. Od danas to više nije tužno. Znači, vlak ponovno vozi dva puta dnevno. Imamo i određene ideje za modifikacije, no najvažnije je da je Lendava ponovno prugom povezana s ostatkom svijeta.

Izrazito zadovoljan bio je i župan Općine Lendava Janez Magyar koji je zahvalio na suradnji  gradonačelniku Srpaku i HŽ Putničkom prijevozu te je istaknuo da po uzoru na željeznički putnički prijevoz, ove dvije općine imaju potencijal za suradnju i u teretnom prijevozu.

U povodu ponovnog povezivanja predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić izjavio je:

Nažalost, tri godine nije bilo ovoga prijevoza zbog objektivnih razloga. Sada vidimo da ima velikog interesa i potencijala, kao i velike želje lokalnih sredina za ponovnom uspostavom prometa.  U tom cilju resorno ministarstvo planira velike investicije za obnovu željezničkih pruga i nabavu vlakova pa vjerujem da će dio tih sredstava biti usmjeren na ovu dionicu. Trenutačno se rade dinamički planovi pa se nadamo da će to biti što prije.

Predsjednica Uprave SŽ Potniškog prometa Darja Kocjan izjavila je:

- Drago mi je da je što je ovime još više naših gradova vezano na željezničke pruge. Pruge nemaju granicu što znači da je Lendava koja je vezana na željezničku mrežu time povezana s cijelim svijetom. Kolege iz Hrvatske voze iz Murskog Središća do Lendave, a mi vozimo iz Ormoža do Čakovca što znači da smo jako dobro povezani i to nam je izuzetno drago.

Vozni red pograničnih vlakova

7350 Varaždin (10.45) – Čakovec (10.56/11.01) – Mursko Središće (11.22/11.23) – Lendava (11.33) – ne vozi subotom, nedjeljom i blagdanom

7351 Lendava (11.45) – Mursko Središće (11.55/11.56) – Čakovec (12.17/12.19) – Varaždin (12.30) – ne vozi subotom, nedjeljom i blagdanom

7352 Čakovec (16.01) – Mursko Središće (16.22/16.23) – Lendava (16.33) – ne vozi nedjeljom i blagdanom

7353 Lendava (16.41) – Mursko Središće (16.51/16.52) – Čakovec (17.13) – ne vozi nedjeljom i blagdanom