HŽPP

Vijesti

Besplatno i studenti Samobora

Datum: 24.2.2023. 9:45:00
Od 1. ožujka redovni studenti prevoze se besplatno

Grad Samobor osigurao je subvencije za prijevoz vlakom za redovne studente koji imaju prebivalište na području grada Samobora. Tako će od 1. ožujka 2023. prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova studentima biti besplatan za neograničen broj putovanja na području Hrvatske. Grad Samobor u potpunosti plaća mjesečnu cijenu karte (9,95 eura/74,97 kn), a studenti plaćaju izradu HŽPP pametne kartice u iznosu od 2,65 eura/19,97 kn. 

Ugovor o suradnji i subvenciji 20. veljače 2023. u samoborskoj Gradskoj vijećnici potpisali su gradonačelnica Samobora Petra Škrobot i član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mario Zubak. Prijevoz redovnih studenata vlakom subvencionirat će se od 1. ožujka do 30. rujna 2023. godine.

Subvencioniranjem karte za vlak Grad Samobor želi studente potaknuti na alternativne načine putovanja prema Zagrebu te im omogućiti da se besplatno voze vlakom po Hrvatskoj, bez obzira na to putuju li do svakodnevno do fakulteta ili na jednodnevne izlete ili ljetovanja. Iz Samobora do željezničkog stajališta Podsused studenti mogu doći autobusnim linijama koje prometuju do Črnomerca i putovanje nastaviti vlakom.S obzirom da se većina fakulteta u Zagrebu nalazi u blizini Glavnog i Zapadnog kolodvora te stajališta Maksimir, mnogim studentima putovanje vlakom pojeftinit će putovanje od kuće do fakulteta. Cilj je da se u konačnici uspostavi integrirani prijevoz u sklopu kojega bi jedna karta vrijedila za prijevoz vlakom i autobusom.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje vlakom?

Redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a s profilom za studente čija se izrada naplaćuje 2,65 eura/19,97 kn. Na temelju pametne kartice studentima se ispostavljaju mjesečne karte za prijevoz vlakom. Zahtjeve za izradu pametne kartice studenti mogu predati na Autobusnom kolodvoru Samobor u uredima autobusnih prijevoznika Autoturist i Samoborček EU grupa u slučaju da posjeduju njihove pokazne karte ili u Zagrebu i drugim gradovima.

Upute za izradu pametne kartice

  • Ako student ne posjeduje HŽPP pametnu karticu, ali posjeduje mjesečnu pokaznu kartu autobusnog prijevoznika Autoturist ili Samoborček EU grupe, potrebno je dostaviti:

- zahtjev za izradu pametne kartice HŽPP-a koji student popunjava i predaje na blagajni Autoturista ili Samoborček EU grupe na Autobusnom kolodvoru Samobor. Zahtjev se može popuniti na blagajnama autobusnih prijevoznika ili preuzeti ovdje

- fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Autobusni prijevoznik će HŽPP-u dostaviti popunjeni zahtjev za izradu pametne kartice, uz potvrdu o upisanom redovnom studiju radi izrade profila i mjesečne karte. Pametne kartice studenti će preuzimati na blagajnama autobusnog prijevoznika kod kojega su predali zahtjev za izradu pametne kartice.

  • Ako student ne posjeduje HŽPP pametnu karticu ni pokaznu kartu autobusnog prijevoznika Autoturist ili Samoborček EU grupa, potrebno je na blagajnama HŽPP-a predati:

- zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti ovdje

- potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju koja se može preuzeti na visokom učilištu, portalu eGrađani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje (e-zapis o statusu studenta) ili Studomatu odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)

- potvrdu o stečenom pravu na sufinanciranje cijelog iznosa za prijevoz redovnih studenata vlakom koju ispostavlja Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora na temelju zahtjeva koji se može preuzeti ovdje ili osobno u Gradu Samoboru, Trg kralja Tomislava 5, Upravni odjel za društvene djelatnosti, soba 314. Popunjeni zahtjev s potrebnom dokumentacijom dostavlja se na e-mail marijan.kizlin@samobor.hr ili osobno dolaskom u Grad Samobor. Po primitku popunjenih zahtjeva Grad Samobor će studentima izdati ovjerenu potvrdu o subvencioniranju prijevoza

- fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana

Zahtjev, potvrde i fotografiju student može predati na blagajnama Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Zapadni kolodvor, Kustošija, Vrapče, Gajnice i Podsused stajalište. Nakon izrade pametne kartice potrebno je uplatiti iznos od 2,65 € (19,97 kn) i preuzeti mjesečnu kartu.

Napomena za studente koji studiraju izvan Zagreba: Pametnu karticu možete izraditi u kolodvorima Sisak, Karlovac, Zabok, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Split, Šibenik, Ogulin, Rijeka i Pula.

  • Ako student posjeduje HŽPP pametnu karticu, potrebno je na blagajnama HŽPP-a predati:

- potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju koja se može preuzeti na visokom učilištu, portalu eGrađani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje (e-zapis o statusu studenta) ili Studomatu odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)

- potvrdu o stečenom pravu na sufinanciranje cijelog iznosa za prijevoz redovnih studenata vlakom koju ispostavlja Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora na temelju zahtjeva koji se može preuzeti ovdje ili osobno u Gradu Samoboru, Trg kralja Tomislava 5, Upravni odjel za društvene djelatnosti, soba 314. Popunjeni zahtjev s potrebnom dokumentacijom dostavlja se na e-mail marijan.kizlin@samobor.hr ili osobno dolaskom u Grad Samobor. Po primitku popunjenih zahtjeva Grad Samobor će studentima izdati ovjerenu potvrdu o subvencioniranju prijevoza.

Navedene potvrde student može predati na blagajnama Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Zapadni kolodvor, Kustošija, Vrapče, Gajnice i Podsused Stajalište na kojima će uplatiti iznos od 2,65 €/19,97 kn za izradu profila i preuzeti mjesečnu kartu.

Studenti koji žele ostvariti pravo na besplatan prijevoz vlakom dodatne informacije mogu dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona 013378133 ili putem e-maila

Tečaj: 1 EUR = 7,53450 HRK