HŽPP

Vijesti

150 godina pruge Karlovac – Rijeka

U Rijeci 19. listopada predstavljena monografija dr. sc. Siniše Lajnerta i Tome Bačića

U povodu 150. obljetnice pruge Karlovac – Rijeka, koja je u promet puštena 23. listopada 1873. godine, u riječkoj Gradskoj vijećnici 19. listopada 2023. predstavljena je monografija 150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873. – 2023. autora dr. sc. Siniše Lajnerta i Tome Bačića.

Uz autore monografije predstavljanju su prisustvovali riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, predsjednik Hrvatskog društva željezničkih inženjera (HDŽI) Goran Horvat i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a predstavljanje je moderirao izvršni potpredsjednik HDŽI-a mr. Tomislav Prpić.

Autori su monografiju opremili brojnim povijesnim fotografijama i kartama, a sve informacije u monografiji temeljene su na izvorima iz Hrvatskog državnog arhiva te privatnih i muzejskih zbirki.

Dio materijala vezanih uz ovu tematiku mogu se naći u arhivima u Budimpešti, Beogradu i Rimu pa još uvijek ima prostora za nova znanstvena istraživanja. - rekao je Lajnert.

Monografija je objavljena u izdanju Hrvatskog društva željezničkih inženjera (HDŽI) i HŽ Putničkog prijevoza.

Predsjednik HDŽI- Goran Horvat objasnio je kako je misija Društva istraživanje i promocija novih tehnologija u željezničkom prometu koje osiguravaju konkretniji, sigurniji i brži prijevoz, ali i očuvanje od zaborava starih tehnologija koje su se nekada koristile, kako bi buduće generacije imale uvid u to kako se nekada radilo.

Ova monografija je svjedočanstvo vremena, jer osim što govori o povijesti željeznice, ona govori i o povijesti kraja kojim prolazi. - napomenuo je Horvat.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić govorio je o današnjem stanju u željezničkom prometu, istaknuvši kako su u HŽ Putničkom prijevozu očekuju izgradnju drugog kolosijeka pruge.

Velika nam je želja i cilj skratiti vrijeme vožnje, a povećati broj putnika i putovanja, kao i teretni promet. - kazao je Ukić.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, ova knjiga ukoričila je važan dio riječke povijesti:

Ova željeznička pruga, kao i ona prema Pivki značajna je jer je doprinijela dolasku nekih novih industrija u Rijeku, a samim time i novih poslova, ljudi i gospodarstvenika i posredno omogućila razvoj grada. - rekao je Filipović i osvrnuo se na današnje stanje željezničke infrastrukture:

S nestrpljenjem očekujemo realizaciju nizinske pruge kroz Rijeku koja će definirati promet tereta prema unutrašnjosti, ali i značajno utjecati na javni gradski prijevoz. Osim Hrvatske, cilj i Europske unije je da veći dio prometa koji dolazi u riječku luku, ne samo kontejnerski nego i drugi, ide željeznicom. Stoga je izgradnja željezničke infrastrukture projekt za koji se moramo zalagati svi, neovisno o stranačkim bojama. - istaknuo je Filipović.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula istaknuo je:

Kao netko tko dolazi iz Gorskog kotara jako sam svjestan važnosti koju je željeznica kroz povijest imala za razvoj tog kraja. Gradnja ove pruge prije 150 godina otvorila je veliku perspektivu za Gorski kotar i slobodno mogu reći da gotovo da nema kuće u Gorskom kotaru koja nije povezana sa željeznicom, da netko ne radi na ili pored željeznice. Nadam se da ćemo u sljedećim godinama imati razvijeniju prugu i da ćemo putovati brže, udobnije i ekološki prihvatljivije.

Predstavljanje monografije 150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873. – 2023. jedno je u nizu događanja kojima se od lipnja do listopada u Rijeci obilježava ova značajna obljetnica. U lipnju je tako održana izložba na gradskim panoima na Korzu, a 23. i 24. listopada bit će održan interdisciplinarni znanstveno-stručni skup 150 godina pruge Karlovac – Rijeka 1873. – 2023.