HŽPP

Izdvajamo

Povoljnija putovanja studenata

Datum: 23.1.2024. 9:56:28
Od 1. listopada mjesečne karte za redovne studente 9,95 EUR

Na temelju Zaključka Vlade RH od 27. rujna 2023. nastavlja se pilot-projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po cijeni mjesečne karte od 9,95 EUR omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području Republike Hrvatske. Pilot-projekt nastavlja se provoditi od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. godine.

Pilot-projekt koji se provodi od 1. listopada 2022. obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području RH.

Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.

Kako ostvariti pravo na povoljniji prijevoz?

Redovni studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima.

Za ostvarivanje prava na profil Studenti povoljnije (cijena profila 2,65 eura) potrebno je dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o upisanom redovnom studiju u akademskoj godini 2023./2024. Potvrda obrazovne ustanove, osim u papirnatom obliku, može biti i e-zapis koja se preuzima na visokom učilištu ili portalu e-Građani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje (e-zapis o statusu studenta) te Studomatu odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta).

Ako prilikom kupnje profila Studenti povoljnije na blagajni studenti nemaju ispisanu e-potvrdu obrazovne ustanove,  prodajnom osoblju e-potvrdu mogu pokazati  na zaslonu svoga mobilnog telefona te ju obavezno poslati na e-mail studenti@hzpp.hr

Na osnovu profila za povoljnija putovanja moguće je kupiti mjesečnu kartu u iznos od 9,95 EUR i ostvariti svakodnevna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja i druga neograničena pojedinačna putovanja na bilo kojoj relaciji u vlakovima koji voze na području RH. Mjesečne karte kupuju se na blagajnama. U dane do kupnje nove pretplatne karte, tj. do 5. u mjesecu (uključivo) mogu se koristiti mjesečne karte iz prošlog mjeseca.

Kod pojedinačnih putovanja besplatnu kartu potrebno je, uz predočenje pametne kartice, zatražiti na blagajni ili kod konduktera u vlaku (ako blagajna ne radi).

Izrada pametne kartice

Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 2,65 EUR. Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2024. godine. Za akademsku godinu 2024/25. ispostavljat će se novi profil sukladno važećim propisima.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti:

• zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju). Potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala e-Građani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)

• fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev, potvrdu i fotografiju možete poslati putem e-maila studenti@hzpp.hr, pošte ili ga predati na blagajni.

Ako zahtjev predajete putem e-maila studenti@hzpp.hr ili šaljete poštom, iznos od 2,65 EUR potrebno je uplatiti na IBAN HR9523400091510252920 (pod svrhu uplate potrebno je navesti izrada pametne kartice – studenti) te uz ime i prezime studenta, priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

Ako zahtjev za izradu pametne kartice šaljete poštom, možete ga poslati na jednu od sljedećih adresa:

• Regionalna jedinica Zagreb, Trg Ante Starčevića 1, 10 000 Zagreb

• Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79, 32 100 Vinkovci

• Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21 000 Split

• Regionalna jedinica Rijeka, Trg kralja Tomislava 1, 51 000 Rijeka

• Regionalna jedinica Varaždin, Kolodvorska 17, 42 000 Varaždin.

Ako zahtjev predajete na blagajni, iznos od 2,65 EUR potrebno je platiti prilikom preuzimanja pametne kartice. Najbližu blagajnu potražite na karti.

Uz navedeno pojedine županije, gradovi i općine sufinanciraju prijevoz studenata o čemu više informacija možete vidjeti ovdje, a redovnim studentima koji su kupili ZET-HŽPP karte omogućuju se besplatna pojedinačna putovanja u 2. razredu redovnih vlakova na području Republike Hrvatske.

Dodatne informacije možete zatražiti na e-mail studenti@hzpp.hr.