HŽPP

Izdvajamo

Održana akcija Vlak nade

Prikupljena novčana sredstva za pomoć Dječjem domu Vrbina Sisak

U subotu, 20. svibnja 2023. u Sisku je održana zajednička akcija Vlak nade kojom su prikupljena novčana sredstva za pomoć Dječjem domu Vrbina Sisak. 

Akciju su organizirali Rotary klub Zagreb City 1850 i Rotary klub Sisak, u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom.

Akcija je okupila rotarijance i prijatelje Rotary zajednice koji su se posebnim vlakom HŽPP-a uputili u Sisak kako bi iz prve ruke izvidjeli način na koji mogu pomoći Dječjem domu Vrbina. Tom prilikom odlučeno je da će akcija biti usmjerena na obnovu dotrajale stolarije dječjeg doma te tako štićenicima i zaposlenicima omogućiti kvalitetniji boravak u objektu. 

Kupnjom fotografija sisačkog fotografa Miroslava Arbutine – Arbe, koje su bile izložene u Državnom arhivu Sisak, prikupljena su sredstva za uređenje prostora koji će služiti za provođenje izvaninstitucionalnoga poludnevnog programa za djecu i njihove obitelji kojim će se skratiti boravak djece u Domu. U sklopu akcije donirano je više od 4.000 eura.

U povodu humanitarne akcije ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Đurđica Pavešić-Herkov izjavila je:

Dječji dom Vrbina kontinuirano zbrinjava veći broj povremenih i trajnih korisnika. Životna ravnoteža i resocijalizacija su neki od prioriteta kojima se mi u Domu bavimo te su nam zato ovakve akcije vrijedne i od velike pomoći.

Akcija Vlak nade svojevrstan je nastavak humanitarne suradnje Dječjeg doma Vrbina i Rotary zajednice s obzirom na to da se i nakon razornog potresa zajednica angažirala kako bi Domu i štićenicima što ranije omogućila povratak u normalan rad. 

Uz organizaciju posebnog vlaka u povodu humanitarne akcije, u sklopu pomoći stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije, HŽPP nastavlja pružati besplatan prijevoz.    

DJEČJI DOM VRBINA

U Dječjem domu Vrbina Sisak usluge skrbi izvan vlastite obitelji pružaju se djeci bez roditelja, djeci koju roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti, djeci i mlađim punoljetnim osobama kada je to iz drugih razloga u njihovu interesu te djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti privremeno brinuti o njima zbog neriješenog stambenog pitanja, bolesti i drugih okolnosti. Djelatnost Doma je pružanje skrbi izvan vlastite obitelji  djeci i mladima u dobi od sedam do 21 godine kroz privremeni ili dugotrajni smještaj, poludnevni i cjelodnevni boravak te smještaj u dislociranoj stambenoj zajednici uz povremenu podršku.

ROTARY KLUB ZAGREB CITY 1850

Rotary klub Zagreb City 1850 djeluje u sklopu međunarodnog udruženja Rotary International od 2019. godine. Tijekom svojeg djelovanja proveo je niz projekata usmjerenih na humanitarno služenje zajednici. Ove godine Klub je proveo brojne akcije usmjerene na pomoć djeci i mladima te aktivno radi na projektima vezanima uz očuvanje okoliša i zaštitu prirode.

ROTARY KLUB SISAK

Rotary klub Sisak djeluje već 20 godina i provodi niz akcija za dobrobit prvenstveno ugroženih skupina stanovnika Siska i šire okolice, nagrađuje i potiče izvrsnost, osobito djece i mladih, te podupire njihovo formalno obrazovanje te izvannastavne, sportske i druge aktivnosti. Doniranje bolnica, domova za starije i nemoćne i udruga koje brinu o žrtvama nasilja, samo su neke od suradnji koje se provode kontinuirano. Na tom popisu je i Dječji dom Vrbina koji je ciljano neizostavna ustanova za različite oblike pružanja podrške svake godine, čime je suradnički odnos članova kluba, malih štićenika Doma i djelatnika prerastao u prijateljski.