HŽPP

Izdvajamo

Vlak ukrašen umjetničkim radovima

U sklopu EU projekta YOUMOBIL učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna izradili su vizuale kojima je ukrašena unutrašnjost elektromotornog vlaka.

S obzirom da projekt YOUMOBIL prvenstveno adresira mobilnost mladih u ruralnim područjima i korištenje javnog prijevoza kao održivog oblika prijevoza, u sklopu projekta HŽPP je od 11. srpnja 2020. do 11. srpnja 2021. petkom i subotom uveo noćne vlakove na relaciji Zagreb GK — Ivanić-Grad — Zagreb. Vlakovi su bili namijenjeni mladima iz prigradskih sredina istočno od Zagreba koji do kasnijih sati ostaju u Zagrebu zbog posla, zabave ili kulture.

Unatoč pandemiji vlakovi su bili izvrsno prihvaćeni, a aktivnosti u sklopu projekta nastavljene su ukrašavanjem unutrašnjosti elektromotornog vlaka serije 6111. U skladu s temama za koje su mladi izrazili interes tijekom radionica, u suradnji sa svojim mentorima učenici odjela Unutrašnje arhitekture, Dizajna metala, te Grafičkog i Slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba izradili su vizuale. Umjetničke radove izradili su učenici Emma Lorena Alapić i Ema Pešice pod vodstvom mentora Andre Grdinića; Leonardo Bartulac, Doroteja Korinčić, Tonka Lepen, Leonarda Matijević i Jana Pahel pod vodstvom mentorice Monike Meglić; Sara Brlić, Maša Međurečan, Klaudia Milić, Petar Mitrović, Jura Momčilović, Lucija Sabolić i Majda Vukalović pod vodstvom mentorice Vinke Mortigjija Anušić te Ida Blažinović, Ana Pogačić, Hana Pour, Maja Štefanko Jarčević i Virna Vrdoljak pod vodstvom mentora Duje Šuvara. U pratnji ravnatelja Filipa Pintarića i profesora mentora učenici su obišli oslikan vlak prije puštanja u promet. Tako se u vlaku koji vozi na relacijama od Zagreba do Koprivnice, Moravica, Siska, Vinkovaca i Zaboka održava izložba učeničkih radova, a nastavak projekta YOUMOBIL predstavlja poticajnu suradnju mladih s javnim sektorom, daje im mogućnost slobode izražavanja i poziva mlade na vožnju vlakom.