HŽPP

Izdvajamo

Prekogranična suradnja

Od 24. travnja sezonski vlakovi na relaciji Villa Opicina – Rijeka – Villa Opicina

Međunarodni sezonski vlakovi na relaciji Villa Opicina – Rijeka – Villa Opicina počinju prometovati 24. travnja i vozit će svakodnevno do 30. rujna 2024. godine.

Na navedenoj relaciji vozit će višesustavni elektromotorni vlak Stadler Flirt u vlasništvu Slovenskih željeznica i zaustavljati se u stajalištima/kolodvorima prema sljedećem voznom redu:

  • vlak br. 1801 Villa Opicina 7.50 – Sežana 8.02 – Divača 8.12 – Pivka 8.40 – Ilirska Bistrica 8.55 – Šapjane 9.13 – Opatija Matulji 9.38 – Rijeka 9.54 
  • vlak br. 1812 Rijeka 18.25 – Opatija Matulji 18.42 – Šapjane 19.12 – Ilirska Bistrica 19.35 – Pivka 19.57 – Divača 20.19 – Sežana 20.29 – Villa Opicina 20.40

Od stajališta Villa Opicina do Trsta putnici mogu koristiti izravnu autobusnu vezu.

S ukupnim kapacitetom od 235 sjedala, osiguran je ograničeni broj mjesta za bicikle i dječja kolica i omogućen je ulazak osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a putnicima je na raspolaganju i besplatan Wi-Fi.

Cijena karte je snižena te na relaciji Villa Opicina ‒ Rijeka iznosi 8 eura, a povratna karta 16 eura. Cijena karte za dijete od 6 do 12 godina je 4 eura, a prijevoz djece do 6 godina je besplatan. U vlaku je moguće prevesti i bicikl po cijeni od 5 eura. Karte se kupuju na blagajnama kolodvora.

PROJEKT SUSTANCE

Prometovanje vlaka sufinancirano je iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa s 80% u sklopu projekta SUSTANCE. Projekt se provodi od 1. travnja 2023. do kraja ožujka 2026. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 2 milijuna EUR.

Osam partnera iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske sudjeluje u projektu SUSTANCE kojemu je glavni cilj poboljšati uslugu javnog prijevoza između slabije naseljenih perifernih i prekograničnih regija s urbanim područjima u kojima se nalaze glavna prometna čvorišta. Uz kvalitetniju uslugu na prekograničnim područjima, u sklopu projekta bit će razvijena i inovativna ICT rješenja u cilju poboljšanja održive mobilnosti putnika.

Vodeći partner projekta Izvršno tajništvo Srednjoeuropske inicijative sa sjedištem u Trstu koordinira uvođenje nove željezničke usluge, a partneri projekta SŽ Potniški promet i HŽ Putnički prijevoz uvode novu izravnu liniju koja će od 24.4. do 30.9.2024. povezivati Trst (Villa Opicina) s Rijekom preko Slovenije. Uvođenje navedene linije doprinijet će kvalitetnijoj povezanosti i održivoj mobilnosti na prekograničnom području. Radi se o jednoj od šest pilot-aktivnosti koje se provode u sklopu projekta SUSTANCE.

U sklopu projekta SUSTANCE pokrenuta je i inicijativa Train'n'green koja promiče održivu mobilnost i turizam. U okviru inicijative HŽPP nadograđuje svoju web stranicu informacijama koje potiču ekološki prihvatljiva putovanja i aktivan odmor kroz jedinstveno iskustvo kombiniranja putovanja vlakom i biciklom. Na stranicama će se pružati informacije o prijevozu bicikla, biciklističkim stazama, bike-friendly smještaju i događanjima u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

Ostale informacije o projektu dostupne su na web stranici projekta.