HŽPP

Izdvajamo

Besplatna putovanja za djecu i učenike

Pilot-projekt se nastavlja do kraja 2024.

Učenici koji imaju pametnu karticu trebaju na blagajni kupiti profil po cijeni od 2,65 €, uz predočenje pametne kartice i identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja.

Iznimno djeca starija od 18 godina koja pohađaju srednju školu trebaju dostaviti i potvrdu obrazovne ustanove za školsku godinu 2023./2024.

Profil vrijedi za školsku godinu 2023./2024, odnosno do 31. kolovoza 2024. godine.

Učenici koji nemaju pametnu karticu trebaju je izraditi.  

S pametnom karticom na kojoj je profil za besplatna putovanja učenici mogu zatražiti na blagajnama pretplatnu kartu (svakodnevna putovanja u školu) i pojedinačne karte (povremena putovanja).

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama. U slučaju da blagajna ne radi, karte se preuzimaju u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Prilikom predaje zahtjeva za izradu pametne kartice i fotografije na blagajni, potrebno je pokazati identifikacijski dokument na kojemu je naveden datum rođenja.

Izrada pametne kartice s profilima za besplatna putovanja naplaćuje se 2,65 € . Profil na pametnoj kartici vrijedi za školsku godinu 2023./2024., odnosno do 31. kolovoza 2024. godine.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti:

  • zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove). Potvrda obrazovne ustanove koja se dostavlja može biti i e-potvrda za učenike koju možete preuzeti s https://potvrde.skole.hr putem sustava e-građani ili potvrda iz e-dnevnika koju možete preuzeti s https://ocjene.skole.hr - Osobni podaci (podaci o učeniku).    
  • fotografija u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev i fotografiju možete poslati e-mailom, poštom ili ga predati na blagajni. Najbližu blagajnu potražite na karti.

Ako zahtjev predajete putem e-maila besplatno.djeca@hzpp.hr ili šaljete poštom, iznos od 2,65 € potrebno je uplatiti na IBAN HR9523400091510252920 (pod svrhu uplate potrebno je navesti: Izrada pametne kartice - djeca besplatno, uz ime i prezime djeteta), priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

Zahtjev za izradu šalje se na jednu od sljedećih adresa:

  • Regionalna jedinica Zagreb, Trg Ante Starčevića 1, 10 000 Zagreb
  • Regionalna jedinica Vinkovci, Ante Starčevića 79, 32 100 Vinkovci
  • Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21 000 Split
  • Regionalna jedinica Rijeka, Trg kralja Tomislava 1, 51 000 Rijeka
  • Regionalna jedinica Varaždin, Kolodvorska 17, 42 000 Varaždin.

Ako zahtjev predajete na blagajni, iznos od 2,65 € potrebno je platiti prilikom preuzimanja pametne kartice.

Rezervacijska karta za vlakove s obaveznom ili mogućom rezervacijom ispostavlja se u iznosu od 1,06 EUR .

Organizirana grupna putovanja djece potrebno je najaviti najmanje 7 dana prije namjeravanog putovanja na e-mail besplatno.djeca@hzpp.hr.

Dodatne informacije možete zatražiti na e-mail besplatno.djeca@hzpp.hr.

- - - - - -

Vlada RH donijela je Zaključak o nastavku provedbe pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH do 31. prosinca 2024. godine.

Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Daljnja realizacija pilot-projekta doprinijet će dodatnom povećanju mobilnosti djece i učenika, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

Uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, nastavak provedbe pilot-projekta pozitivno utječe na povećanje korištenja i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš.