HŽPP

Vijesti

Održane humanitarne vožnje

Pregršt dječjeg smijeha i radosti u božićnim vlakovima

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca HŽPP je organizirao humanitarne vožnje dječjega božićnog vlaka Tin-express za djecu s invaliditetom i djecu bez roditeljske skrbi. Humanitarne vožnje održane su u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

Na humanitarnoj vožnji u Zagrebu sudjelovalo je stotinjak djece s roditeljima i voditeljima iz Dnevnog centra Stančić Dugo Selo i udruga Sve pod jednim krovom, Suncokret i Rubikon te Dječjeg vrtića Potočnica koji skrbe o djeci s invaliditetom.  Mnogima od njih ovo je bila prva vožnja vlakom u kojemu smijeha i zabave nije nedostajalo. Pokrovitelj humanitarne vožnje bio je KING ICT.

Tijekom vožnje Marko (8) izjavio je:

Super mi je u ovom vlaku, najbolje mi je bilo kad smo prelazili most. S prijateljima pjevam i čekam Djedicu da mi donese poklon. Sv. Nikola je prošao i malo plesao s nama pa nam je rekao da će Djedica uskoro doći.

U vlaku je bila i Tea (6) koja je glasno pjevala Sretan Božić svakome, a na pitanje kako joj je u vlaku odgovorila je:

Prvi put se vozim u vlaku i jako mi je lijepo. Vidjela sam Djeda Božićnjaka, a došao je i sv. Nikola sa svojim štapom. Djed Božićnjak ima naočale bez stakla i jako je smiješan. Čekaj, idem plesati. Baš volim ovu pjesmu.

Na humanitarnoj vožnji na relaciji Rijeka – Delnice – Rijeka sudjelovala su djeca iz Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Udruge Srce Rijeka, Dnevnog centra za rehabilitaciju Rijeka i Udruge za sindrom Down Rijeka 21. U okićenom vlaku bilo je oko 70 djece s roditeljima i voditeljima. Uz pregršt zabave, mališanima su se u vlaku pridružili Djed Božićnjak i njegovi pomoćnici vilenjaci koji su im dijelili darove. Božićna bajka nastavila se u Delnicama uz doček Bake Mraz i njezinih pomoćnika te niz zabavnih aktivnosti.

U Slavonskom Brodu humanitarna vožnja održana je na relaciji Slavonski Brod – Nova Kapela-Batrina – Slavonski Brod, a u okićenom vlaku bilo je oko 130 djece iz Udruge Plavi cvijet koja okuplja roditelje djece i osobe s poteškoćama šireg autističnog spektra.

U Splitu su se humanitarnoj vožnji pridružila djeca iz Udruge Anđeli i Udruge za sindrom Down - 21 Split, a sponzor vožnje bila je Splitsko-dalmatinska županija. Na vožnji je bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a vlak su u kolodvoru Kaštel Stari dočekale Kaštelanske mažoretkinje.

Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji odlučili smo se u ovo adventsko vrijeme posvetiti onima kojima smo iznimno potrebiti, kojima su potrebne sve institucije kako bi i oni osjetili čari Božića. Zahvaljujem HŽPP-u što su pokrenuli ovu humanitarnu akciju. Prekrasno je biti s djecom u vožnji do Kaštela i natrag, čovjek se uistinu osjeća sretan i zadovoljan. Danas su ova djeca iznimno razdragana i čovjek jednostavno sebi olakša dušu kada vidi koliko njima malo treba za sreću - samo topla riječ i vožnja do Kaštel Starog o kojoj već dva dana pričaju. Oni žive za ovaj trenutak pa zašto im onda ne pružiti tu sreću i zadovoljstvo jer tako i sebe činimo sretnima. – izjavio je župan Boban.

Oduševljen vožnjom vlakom Gabriel (9) izjavio je:

Jako sam sretan. Jučer nisam mogao zaspati jer sam stalno mislio o vlaku i poklonima pa se mama malo ljutila. Djed Mraz mi je dao poklon i odmah sam ga otvorio. Volim sve čokolade, bombone i smokije.

Na varaždinskom području humanitarna vožnja održana je u poslijepodnevnim satima na relaciji Varaždin – Novi Marof – Varaždin. U veseloj vožnji uživala su djeca iz Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruge savjetovališta Uz tebe sam, Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, Udruge gluhih i nagluhih Grada Varaždina i Varaždinske županije, Udruge za autizam Pogled i Zipka - Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije.  Na Facebook stranici Udruge Zipka objavljena je i zahvala HŽPP-u:

Hvala od srca HŽ Putničkom prijevozu i svima koji su omogućili veselo putovanje božićnim vlakom našoj djeci i mladima. Veselim vlakom odzvanjale su svima nama drage i poznate melodije, dječji smijeh i radost. Hvala na predivnom putovanju.

Kako nam je bilo na humanitarnim vožnjama pogledajte u galeriji.