HŽPP

Vijesti

Sporazum o nastavku putovanja

Sporazum o nastavku putovanja u međunarodnom željezničkom putničkom prometu (Agreement on Journey Continuation – AJC) je sporazum između željezničkih poduzeća radi pružanja pomoći putnicima u dolasku na krajnje odredište u slučaju kašnjenja ili otkazivanja vlaka zbog čega su izgubili vezu za nastavak putovanja. Bez AJC-a putnici bi morali kupiti nove karte.

Sporazum o nastavku putovanja za koji je nadležan Međunarodni odbor za željeznički transport (CIT) primjenjuju sljedeća željeznička poduzeća:

HŽPP Hrvatska                                  
Slovenija
MAV-Start Mađarska
ÖBB Austrija
DB Njemačka
SBB/CFF Švicarska
BLS Švicarska
ČD Češka
ZSSK Slovačka
Trenitalia Italija
CFL Luksemburg
NS Nizozemska
SNCB/NMBS Belgija
Renfe Španjolska
SNCF Francuska
DSB Danska
SJ Švedska
PKP IC Poljska

Kako AJC funkcionira u praksi?

Kada putnici na međunarodnom putovanju izgube vezu zbog kašnjenja ili otkazivanja vlaka, potvrđivanje obavlja željezničko osoblje.

Načini potvrđivanja kašnjenja ili otkazivanja razlikuju se između željezničkih poduzeća. Više možete pronaći  ovdje .

Potvrđivanje kašnjenja ili otkazivanja vlaka putniku daje pravo na nastavak putovanja bez dodatnih troškova uz predočenje originalne prijevozne karte. Putovanje se može nastaviti jednim od sljedećih dostupnih vlakova istoga prijevoznika čiju su vezu izgubili i za koji su imali kartu. Određena željeznička poduzeća koja su pristupila AJC-u nude uvjete za nastavak putovanja koje možete pronaći   ovdje .

Potvrđivanje kašnjenja ili otkazivanja vlaka u HŽPP-u obavlja:

  • u vlaku: šef vlaka, kondukter i kontrolor putničkog prijevoza
  • u kolodvoru: putnički blagajnik i radnik na informacijama.

Navedeno željezničko osoblje putnicima pruža i informacije koje se odnose na nastavak putovanja. Letak o AJC-u možete preuzeti   ovdje.

U nastavku je video koji prikazuje kako funkcionira AJC: