HŽPP

Top ponude

Besplatan prijevoz umirovljenika

Datum: 30.3.2024. 10:36:52
Od 1. siječnja umirovljenici i osobe starije od 65 godina prevoze se besplatno

Zbog velikog interesa do 15. travnja 2024. umirovljenici mogu putovati besplatno uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

 

Od 16. travnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom.

S obzirom da određeni broj pametnih kartica nije preuzet, molimo putnike da pametne kartice preuzmu na blagajni na kojoj su predali dokumentaciju za izradu kartice ili blagajni koju su naveli kao mjesto za preuzimanje pametne kartice.

Na temelju Zaključka Vlade RH od 13. prosinca 2023. uvodi se pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske u 2. razredu redovnih vlakova.

Pilot-projekt provodit će se od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine. Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 €. Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument.

Uz pametnu karticu korisnik treba pribaviti prijevoznu kartu za svoje putovanje. U slučaju da korisnik nije pribavio prijevoznu kartu na blagajni, kartu će zatražiti od konduktera u vlaku.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje imaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, na blagajni trebaju kupiti profil za besplatna putovanja po cijeni od 2,65 € koji će vrijediti do kraja 2024. godine.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti: 

  • zahtjev za izradu pametne kartice koji se može preuzeti na blagajni ili ovdje
  • ispravu o primanju mirovine HZMO-a
  • identifikacijski dokument
  • uplatu u iznosu od 2,65 €.

Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila  besplatno.umirovljenici@hzpp.hr

U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 € na IBAN HR9523400091510252920, model HR00, a pod poziv na broj potrebno je upisati datum uplate, nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice.

Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev.

U slučaju da korisnik želi da mu se pametna kartica pošalje poštom, potrebno je uplatiti 2,10 € za troškove poštarine. Potvrdu uplate na IBAN HR9523400091510252920 (model HR00, poziv na broj: datum uplate) potrebno je poslati na e-mail besplatno.umirovljenici@hzpp.hr

Realizacija ovog pilot-projekta ima i socijalnu komponentu jer će se njegovim provođenjem olakšati financijska situacija umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza.