HŽPP

Vijesti

VSŽ nastavlja sufinancirati prijevoz studenata

Datum: 28.9.2021. 10:00:00
Potpisan Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata

Danas, 28. rujna u Vinkovcima je potpisan Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije kojim se željeznički prijevoz od mjesta stanovanja do mjesta studiranja nastavlja sufinancirati do 31. prosinca 2021. godine.

Potpisivanjem Ugovora od 1. listopada do 31. prosinca 2021. studenti području Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu imaju pravo na dvije besplatne povratne karte ili četiri jednosmjerne karte tijekom kalendarskog mjeseca. Redoviti studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na besplatnu mjesečnu kartu, a studenti koji studiraju u ostalim mjestima izvan Županije imaju pravo na jednu besplatnu povratnu kartu ili dvije jednosmjerne karte tijekom kalendarskog mjeseca.

Ugovor su potpisali župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽPP- Željko Ukić, a na potpisivanju je bio nazočan i šef Regionalne jedinice Vinkovci Milan Maksimović.

Nakon potpisivanja Ugovora župan Dekanić istaknuo je:

  • U ovoj smo godini u rebalansu koji slijedi rezervirali još jedan dio sredstava, a godina će završiti s 940.000 kuna za sufinanciranje javnog prijevoza vlakoma za sve naše studente. Smatram da je to velika pomoć. Pogotovo u situaciji kada je sve teže školovati svoju djecu izvan mjesta stanovanja i izvan županije. Nastojimo omogućiti i pomoći roditeljima u što većoj mjeri dati našim mladima da se obrazuju za ono što žele, ali i da nam se vrate u našu županiju. Po tom pitanju smo učinili mnogo. Velika pohvala mjerama Vlade RH za besplatno putovanje svih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u neograničenoj količini. Tu u obzir dolaze i grupna putovanja i mislim da je to vrlo pohvalna mjera. Imamo nekoliko malih problema s onim relacijama gdje nemamo izravne linije, ali i taj dio ćemo riješiti tako da nijedan naš mladi student ne bude zakinut. U svim mjerama koje donosimo, nastojimo maksimalno izaći u susret roditeljima i pomoći im u školovanju vlastite djece 
  • Važno je naglasiti kako je ova mjera polučila značajne rezultate te se broj studenata koji koriste ovu mjeru povećao na gotovo 2.000, što nam u HŽ Putničkom prijevozu pričinjava izuzetno zadovoljstvo. Primjećujemo, kada krenu ovakve mjere, kako se one koriste i doprinose svrsi s kojom su i pokrenute. Inače, ovo je zajednički projekt HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije kroz koji svatko od nas s 50% iznosa sufinancira troškove prijevoza. Što se tiče ovoga ugovora, njime je omogućeno da, prema bližim centrima kao što su Slavonski Brod i Osijek, Vukovarsko-srijemska županija osigurava četiri jednosmjerna putovanja mjesečno, dok su prema udaljenijim destinacijama osigurana dva jednosmjerna putovanja mjesečno. Studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije mogu se za svakodnevna putovanja neograničeno koristiti mjesečnim kartama – naglasio je Ukić napomenuvši da je ovo nastavak mjere koju je prošli tjedan donijela Vlada RH sukladno kojoj će se od 1. listopada djeci i učenicima omogućiti besplatna svakodnevna i povremena putovanja vlakom. 

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, studenti s prebivalištem na području VSŽ-a koji nisu koristili sufinancirani prijevoz trebaju pribaviti potvrdu fakulteta o statusu redovitog studenta i izraditi pametnu karticu HŽPP-a, uz predočenje osobne iskaznice. Studenti koji su tijekom godine koristili sufinancirani prijevoz trebaju pribaviti potvrdu fakulteta o statusu redovitog studenta, a profil im vrijedi do 31. prosinca 2021. godine. Izrada profila naplaćuje se 50 kn i vrijedi godinu dana.

Mjesečne karte kupuju se isključivo na blagajnama kolodvora Vinkovci, a pojedinačne prijevozne karte na blagajnama i u vlaku.

Za više informacija studenti mogu kontaktirati Regionalnu jedinicu Vinkovci na broj telefona 032/530-160 ili Upravni odjel za sport, mlade i demografiju VSŽ-a na broj telefona 032/344-300 ili e-mail sportdemografija@vusz.hr.