HŽPP

Vijesti

VPŽ financira prijevoz vlakom

Redovnim studentima Virovitičko-podravske županije besplatan prijevoz

U sjedištu Virovitičko-podravske županije 28. prosinca 2022. potpisan je ugovor kojim studenti s područja Virovitičko-podravske županije ostvaruju pravo na besplatna putovanja vlakom u 2023. godini. 

Ugovor su potpisali virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. Pravo na besplatna svakodnevna i povremena putovanja u 2. razredu vlakova ostvaruju studenti koji su podnijeli zahtjev za sufinanciranje i udovoljavaju uvjetima javnog poziva koji je objavljen na internetskim stranicama Županije.

U povodu potpisivanja ugovora župan Andrović istaknuo je:

Raspisali smo javni poziv za iskaz interesa i do sada se javilo 385 studenata za koje ćemo u proračunu osigurati oko 34.507,93 € (260.000 kn). Javni poziv bit će otvoren i tijekom cijele iduće godine. Kako se bude povećavao broj zainteresiranih, a vjerujem da hoće, rezervirat ćemo dodatna sredstva u proračunu.

Istaknuvši da HŽPP studentima već godinama omogućava povoljniji prijevoz, predsjednik Uprave Ukić dodao je:

Ove godine u taj program uključila se Vlada RH i donijela odluku da po vrlo poticajnoj povlaštenoj cijeni od 9,95 € (75 kn) studenti mogu neograničeno putovati vlakom po cijeloj Hrvatskoj. Današnji ugovor vrijedit će od 1. siječnja do 30. rujna 2023., odnosno do kraja akademske godine, a njime se redovnim studentima s područja Županije omogućavaju u potpunosti besplatna putovanja vlakom.

Pravo na besplatan prijevoz redovni studenti ostvaruju na temelju pametne kartice HŽPP-a za čiju je izradu potrebna potvrda obrazovne ustanove, fotografija i identifikacijski dokumenta kojim se potvrđuje prebivalište na području Županije te originalna potvrda Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Županije. Potvrda obrazovne ustanove može se preuzeti na visokom učilištu, na portalu e-Građani ili Studomatu.

Zahtjev i pripadajuću dokumentaciju studenti mogu poslati poštom, e-mailom na ili ga mogu predati na blagajni. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 2,65 € (20 kn). Studenti koji imaju pametnu karticu ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom, potvrdom obrazovne ustanove i Županije doći na blagajnu na kojoj će im biti izdan novi profil.

Tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn