HŽPP

U Zagrebu održan sastanak partnera

Uprava za otoke Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ugostila je partnere projekta MIMOSA u Zagrebu

Hibridni 8. sastanak Izvršnog odbora projekta MIMOSA održan je 18. i 19. listopada 2022. u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. Većina od 18 partnera iz Italije i Hrvatske bila je nazočna na sastanku, dok se manji dio priključio on-line.

Ovakvi veći sastanci koji uključuju predstavnike Izvršnog odbora, projektne partnere i voditelje radnih paketa održavaju se kvartalno radi kontinuiranog praćenja provedbe projektnih aktivnosti.

HŽ Putnički prijevoz je u projektu voditelj komunikacijskog radnog paketa za cijeli konzorcij te radi na promociji svih aktivnosti, pruža potporu partnerima u lokalnoj/regionalnoj promociji te se uključuje u multimodalne aktivnosti.

Na početku sastanka nazočne je u ime Ministarstva pozdravila ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak koja je istaknula:

  • Na početku želim istaknuti da mi je drago što Uprava za otoke sudjeluje u projektu MIMOSA koji ima za cilj unaprijediti prekogranični pomorski i multimodalni održivi prijevoz putnika između Italije i Hrvatske. Tema multimodalnog prometa iznimno je važna za otoke zbog njihove prirodne izoliranosti, a dodatno dobiva na važnosti u sadašnjem trenutku u kojem se ističe potreba za smanjenjem troškova prijevoza zbog rasta cijena energenata i potreba za smanjenjem emisija radi očuvanja okoliša. S tim u vezi primjenu suvremenih multimodalnih, ekološki prihvatljivih prometnih rješenja smatramo prioritetom u daljnjem razvoju hrvatskih otoka.

Ministrica je dodala da o tome koliko je važno područje prometa u Republici Hrvatskoj govori podatak da je Republika Hrvatska u financijskom razdoblju 2021. – 2027. izdvojila čak 15 % EU sredstava u okviru kohezijske politike.

Nakon uvodnog govora sudionici sastanka predstavili su napredak pojedinih pilot-aktivnosti, čiji će rezultati biti predstavljeni u sveobuhvatnim dokumentima uoči završetka projekta. Jedna od najvažnijih komponenti projekta MIMOSA je i ona strateška koja će rezultirati potpisivanjem Sporazuma o razumijevanju i protokola između partnera i drugih zainteresiranih dionika. Također, rezultati se predstavljaju i na međunarodnoj razini i to izravno važnim dionicima, na konferencijama i sastancima te putem publikacija.