HŽPP

YOUMOBIL

U suradnji s učenicima ukrašen cijeli vlak

U sklopu projekta YOUMOBIL koji je sufinanciran sredstvima EU fondova učeničkim radovima ukrašen je elektromotorni vlak, a uskoro će biti održana i završna konferencija projekta.

S obzirom da projekt YOUMOBIL prvenstveno adresira mobilnost mladih u ruralnim područjima i korištenje javnog prijevoza kao održivog oblika prijevoza, u sklopu projekta HŽPP je od 11. srpnja 2020. do 11. srpnja 2021. petkom i subotom uveo noćne vlakove na relaciji Zagreb GK — Ivanić-Grad — Zagreb. Vlakovi su bili namijenjeni mladima iz prigradskih sredina istočno od Zagreba koji do kasnijih sati ostaju u Zagrebu zbog posla, zabave ili kulture.

Unatoč pandemiji vlakovi su bili izvrsno prihvaćeni, a aktivnosti u sklopu projekta nastavljene su ukrašavanjem unutrašnjosti elektromotornog vlaka serije 6111. U skladu s temama za koje su mladi izrazili interes tijekom radionica, u suradnji sa svojim mentorima učenici odjela Unutrašnje arhitekture, Dizajna metala, te Grafičkog i Slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba izradili su vizuale. U pratnji ravnatelja Filipa Pintarića i profesora mentora učenici su obišli oslikan vlak prije puštanja u promet. Tako se u vlaku koji vozi na relacijama od Zagreba do Koprivnice, Moravica, Siska, Vinkovaca i Zaboka održava izložba učeničkih radova, a nastavak projekta YOUMOBIL predstavlja poticajnu suradnju mladih s javnim sektorom, daje im mogućnost slobode izražavanja i poziva mlade na vožnju vlakom.

Navedene aktivnosti provedene su u sklopu projekta YOUMOBIL koji završava u ožujku ove godine. Tim povodom u Njemačkoj ili online bit će održana konferencija na temu poboljšanja mobilnosti mladih u ruralnim i prigradskim područjima. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane, odnosno stručnjake u područjima mobilnosti, arhitekture i demografije, ostale stručnjake, mlade kojima je projekt i namijenjen, studente, korisnike javnog prijevoza i ostale.

Registracija za konferenciju je otvorena, a program će biti objavljen ovdje.