HŽPP

Vijesti

U novoj godini besplatan prijevoz studenata OBŽ-a

Datum: 22.12.2020. 11:00:00
Redovni studenti s područja Osječko-baranjske županije od 1. siječnja 2021. putuju besplatno

Danas, 22. prosinca 2020. župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su novi ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije (OBŽ).

Suradnja OBŽ-a i HŽPP-a na ovom projektu počela je u siječnju 2019. nakon čega su uz sufinanciranje Županije i HŽPP-a, studenti do mjesta studiranja trebali plaćati 25 % cijene karte. Na temelju današnjeg Ugovora Županija će od 1. siječnja 2021. u potpunosti financirati troškove prijevoza redovitih studenata za mjesečne karte u 2. razredu vlakova, a uz 50 % popusta HŽPP-a prijevoz će za studente biti besplatan.

Uz to, Županija će redovnim studentima sufinancirati i 50 % troškova kupnje pojedinačnih karata od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, pri čemu polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽPP i tim studentima odobrava 50 % popusta pa će i taj prijevoz za studente biti besplatan.

Cijena prijevoza vlakom i za studente koji kupuju mjesečnu kartu i one koji kupuju pojedinačnu kartu bit će potpuno besplatna od 1. siječnja 2021. godine jer Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom u potpunosti financira kartu. Za tu namjenu u županijskom proračunu smo osigurali 300.000,00 kuna, a tijekom ove godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karate. Nadam se da ću i ova mjera, uz ostale  županijske mjere koje imamo, poput besplatne školske kuhinje za učenike osnovnih škola, putničke karte za srednjoškolce i stipendije, olakšati njihovo studiranje, a isto tako se nadam da će po završetku studija implementirati svoja znanja i kreirati bolju i kvalitetniju budućnost hrvatskog istoka i Osječko-baranjske županije. - rekao je župan Anušić.

Istaknuvši zadovoljstvo nastavkom suradnje predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je:

Projekt sufinanciranja prijevoza studenata najbolje je implementiran upravo u Osječko-baranjskoj županiji gdje će studenti imati pravo na besplatne i pojedinačne i mjesečne karte. Sastavni dio tog projekta  je studentski vlak koji petkom kreće iz Zagreba u Osijek, a nedjeljom vozi u obrnutom smjeru. Ta linija uvedena je prije dva mjeseca te je unatoč koronakrizi izuzetno dobro popunjena.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivana Katavić Milardović pojasnila je načine ostvarivanja prava na besplatan prijevoz:

Studenti koji su već izvadili potvrdu za akademsku 2020./2021. godinu moći će s postojećom pametnom karticom na blagajnama HŽPP-a izvaditi novi profil i tako si omogućiti besplatan prijevoz tijekom cijele godine. Ostali zainteresirani mogu se javiti Upravnom odjelu za gospodarstvo, a procedura je zaista jednostavna i može se realizirati mailom. Potrebno je samo poslati potvrdu o prebivalištu (preslika osobne iskaznice) i potvrdu da su redovni studenti.  

Više informacija o ishoeđnje potvrda Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a možete pronaći ovdje.

Mjesečne sufinancirane karte redovni studenti mogu kupovati na blagajnama kolodvora Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna/Vrpolje, a pojedinačne karte na blagajnama svih kolodvora.  Redovni studenti koji nemaju pametnu karticu HŽPP-a, na blagajnama trebaju predočiti potvrdu Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a i identifikacijski dokument (cijena izrade profila 20 kn + fotografija).