HŽPP

Vijesti

Tin-express ponovno oduševio djecu

Datum: 27.12.2016. 11:00:00
Uz tri humanitarne vožnje, ove godine Tin-express vozio je 94 puta na radost djece u svim većim gradovima

HŽ Putnički prijevoz već 19 godina organizira vožnje božićnog vlaka Tin-express. Uz tri humanitarne vožnje namijenjene djeci iz domova za nezbrinutu djecu i s teškoćama u razvoju, božićni vlakovi vozili su u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu, Koprivnici, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

U Zagrebu je humanitarna vožnja bila održana 3. prosinca na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor. Vožnja je bila darovana djeci s iz domova za nezbrinutu djecu i teškoćama u razvoju iz Dječjeg sela Lekenik, Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ iz Zagreba, Udruge za terapijsko jahanje „Don Kihot“ iz Zagreba, Udruge „Leri“ iz Sesveta, Centra za autizam iz Zagreba, Udruge osoba s invaliditetom „Suncokret“ iz Velike Gorice i zagrebačkih dječjih vrtića „Potočnica“ i „Duga“. U okićenom vlaku oblijepljenom božićnim naljepnicama bilo je oko 200 djece s roditeljima i voditeljima, a uz prigodni program djecu su dočekali sveti Nikola, Djed Božićnjak i vile s darovima. Darove za djecu osigurali su McDonalds, Atlantic Grupa i HŽ Putnički prijevoz.

U Splitu je humanitarna vožnja bila organizirana na blagdan Sv. Nikole 6. prosinca na relaciji Split – Labin Dalmatinski – Split. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita HŽ Putnički prijevoz vožnju je darovao djeci s teškoćama u razvoju i štićenicima splitskih udruga „Sindrom Down 21“, „Zvono“ i „Lastavica“. U vlaku se vozilo stotinjak štićenika s odgajateljima, voditeljima i roditeljima, koje su dočekali sv. Nikola i glazbeni duo s gitarom i harmonikom, koji je oduševljene putnike zabavljao blagdanskim pjesmama. Uz dječji osmijeh i pjesme, sv. Nikola putnicima je podijelio darove koje su osigurali Konzum i HŽ Putnički prijevoz.    

Grad Varaždin je djeci povodom blagdana Svetog Nikole i dana Grada Varaždina 4. prosinca poklonio vožnju dječjim božićnim vlakom „Tin-express“ na relaciji Varaždin – Ivanec – Varaždin. U vlaku punom dječjih osmijeha vozilo se oko 280 putnika, među kojima su bili djeca, roditelji i voditelji Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina, Udruge gluhih i nagluhih, Zajednice Cenacolo - Udruga sv. Lovro, Utočišta „Sv. Nikola“, Udruge „Zipka“, Bedem ljubavi, Udruge slijepih i slabovidnih, Doma za žrtve obiteljskog nasilja, Udruge gluhoslijepih, Udruge savjetovališta „Uz tebe sam“, Društva za zaštitu od dijabetesa i Udruge roditelja i udovica Domovinskog rata - za unučad. Djeca su u veselom i prigodno okićenom vlaku bila oduševljena. Tijekom putovanja družili su se s Djedom Božićnjakom i njegovim pomagačima, pjevala dječje božićne pjesme i plesala, a mnogi su odmah otvorili darove. Nekima od njih bila je to prva vožnja vlakom.  

Uz humanitarne vožnje, HŽ Putnički prijevoz i ove je godine radnim danima za dječje vrtiće i osnovne škole organizirao 55 vožnji Tin-expressa. Do 25. prosinca za građanstvo su bile organizirane 22 vožnje na zagrebačkom području, četiri vožnje na splitskom, četiri na riječkom, dvije na varaždinskom i koprivničkom, jedna na karlovačkom te pet vožnji na vinkovačkom, osječkom i slavonskobrodskom području. Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru djeca su se na peronu mogli fotografirati s maketom snjegovića Snješkom, kao i iza kartonske makete božićnog vlaka, a zbog velikog interesa u nedjelju 18. prosinca bile su organizirane čak četiri vožnje Tin-expressa. Vožnje su trajale oko sat vremena, a djeca su dobila i prigodan dar. Vožnje na riječkom području trajale su dulje s obzirom da je vlak vozio do Delnica, u kojima su djeca i roditelji mogli su posjetiti Park jelena, ledenu dvoranu i adventski sajam.

Kako smo se proveli već prvog vikenda pogledajte u galeriji fotografija i videu.