HŽPP

Vijesti

Studentima VSŽ-a besplatan prijevoz

Redovnim studentima Vukovarsko-srijemske županije omogućen besplatan prijevoz vlakom

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić 17. listopada u Vukovaru potpisali su Ugovor o sufinanciranju prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji (VSŽ).

Podsjetivši da je prošle godine VSŽ redovnim studentima sufinancirala dvije povratne karte iz Osijeka, odnosno jednu iz Zagreba ili druge destinacije mjesečno, župan Dekanić istaknuo je:

– Zahvaljujući mjerama Vlade i programu HŽPP-a i Županija se uključila u financiranje. Ove godine idemo sa sto posto pokrivenim troškovima za sve redovne studente, što znači da će Županija financirati iznos od 75 kuna mjesečno i neće biti ograničenja u odlascima ili dolascima. Držimo da je to velika pomoć studentima, posebice onima slabijega imovnog statusa, a ujedno je i pomoć HŽPP-u jer se ovakvim mjerama zadržava navika putovanja vlakovima dok ne dođe do potpune obnove pruge i nabave novih vlakova, što će rezultirati i puno bržim putovanjem.

Predsjednik Uprave HŽPP-a uvodno je naglasio da mu je iznimno drago što se VSŽ kao prva županija uključila u sto postotno financiranje prijevoza koji će koristiti oko tisuću redovnih studenata s područja Županije, od kojih ih najviše putuje na relaciji Vinkovci – Osijek.

– Nadam se da će se nakon ove mjere povećati broj studenata koji će putovati vlakom, kao i općenito broj korisnika željezničkog prijevoza. Broj linija uvjetovan je propusnošću pruge, a sve dok se ne otvori kolodvor Laslovo, nije moguće povećati broj linija. Nakon otvaranja kolodvora uvest će se  nove linije. – rekao je Ukić.

Vezano uz nastavak nabave novih vlakova, Ukić je istaknuo:

– Nadam se da će HŽPP svoj vozni park u potpunosti obnoviti kroz 10-ak godina. Za sada je u prometu 40 novih vlakova koji su nabavljeni u zadnjih nekoliko godina. Do kraja 2023. u planu je nabava 21 vlaka koji se sufinanciraju iz EU fondova, a do sredine 2025. imali bismo više od polovice novih vlakova. Kroz sljedeće operativno razdoblje plan je zamijeniti i ostalih 60-ak dizel-motornih vlakova.

Redovni studenti pravo na željeznički prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽPP-a s odgovarajućim profilima. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €), a potrebno je dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice, potvrdu obrazovne ustanove i fotografiju. Zahtjev, potvrdu i fotografiju potrebno je poslati putem e-maila studenti@hzpp.hr, pošte ili ga predati na blagajni. Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023., a mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama.