HŽPP

Vijesti

Studenti BPŽ-a besplatno

Od 1. prosinca redovni studenti Brodsko-posavske županije putuju besplatno

U sjedištu Brodsko-posavske županije (BPŽ) 29. studenoga 2022. potpisan je ugovor kojim se redovnim studentima s prebivalištem na području Županije omogućava besplatan prijevoz u 2. razredu redovnih vlakova na području Republike Hrvatske.

Na temelju pilot-projekta povoljnijega prijevoza redovnih studenata po cijeni mjesečne karte od 75 kuna koji je uveden u sklopu Europske godine mladih, Ugovor vrijedan 290.000 kn potpisali su župan brodsko-posavski Danijel Marušić i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić. Iako je i zadnje četiri godine BPŽ djelomično sufinancirala troškove željezničkog prijevoza studenata, od 1. prosinca 2022. studentima će prijevoz biti financiran u cijelosti.

Župan Marušić naglasio je da projekt pridonosi gospodarskom jačanju Slavonije i ljudskih potencijala i dodao:

  • Radi se o mogućnosti da 383 naša studenta neograničeno putuju u bilo kojem smjeru iz mjesta studiranja. Naravno da želimo imati što više visokoobrazovanih ljudi, a želimo i da se ti ljudi, uz dobru edukaciju, mogu neograničen broj puta i vratiti u našu županiju. Time roditeljima studenata želimo olakšati njihovo studiranje, a njih potaknuti da se vrate i ostanu ovdje te da jednog dana dobijemo stručnjake za zanimanja za koja se obrazuju.

Naglasivši i da je prije uvođenja pilot-projekta u BPŽ-u zabilježen veći interes studenata za prijevoz vlakom, Ukić je dodao:  

  • Na području ove županije prometuje 70 vlakova. Lani je zabilježeno 477 tisuća putnika, a ove godine od siječnja do rujna oko 500 tisuća. Nadam se da ćemo u suradnji sa Županijom na vlak privući još više studenata koji će neograničeno moći putovati do kraja akademske godine, odnosno do rujna 2023. godine.

Ukić je najavio i uvođenje u promet sezonskog vlaka koji će tijekom ljeta povezivati Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Sisak, Zagreb i Split, a njime će po povlaštenim uvjetima moći putovati i studenti.

Pravo na sufinanciranje prijevoza studenti su stekli prijavom na javni poziv za iskaz interesa koji je raspisao županijski Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu. Kako bi izradili pametnu karticu, redovni studenti moraju dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o upisanom redovnom studiju za akademsku godinu 2022./2023., zahtjev, fotografiju i potvrdu Županije o stečenom pravu na sufinanciranje željezničkog prijevoza. Zahtjev i pripadajuću dokumentaciju studenti mogu poslati poštom, e-mailom na studenti@hzpp.hr ili ga mogu predati na blagajni. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €). Studenti koji imaju pametnu karticu ne trebaju izrađivati novu, nego s postojećom karticom i potvrdom obrazovne ustanove doći na blagajnu na kojoj će im biti izdan novi profil.