HŽPP

Vijesti

SDŽ sufinancira prijevoz

Redovnim studentima Splitsko-dalmatinske županije u cijelosti sufinanciran željeznički prijevoz

U sjedištu Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) 15. studenoga 2022. potpisan je ugovor kojim redovni studenti s prebivalištem na području SDŽ-a ostvaruju besplatan željeznički prijevoz.  

Ugovor o besplatnom prijevozu redovnih studenata u akademskoj godini 2022./2023. potpisali su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Župan Boban podsjetio je kako su baš oni prvi počeli s takvom praksom, ocjenjujući to još jednom demografskom mjerom, te dodao:

  • Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku prema kojoj od ove školske godine, uz učenike, sufinancira prijevoz studenata, neovisno o mjestu njihova prebivališta, ali je obveza studenata plaćanje 10 eura, odnosno 75 kuna mjesečno. Kako su naši studenti to pravo imali potpuno besplatno, ovim današnjim ugovorom redovitim studentima s područja naše županije, koji studiraju na sveučilištima izvan županije, i dalje osiguravamo potpuno besplatan prijevoz i za tih 10 eura. Prošle smo godine imali 1800 takvih studenata, a dodatan je plus što je petkom iz Zagreba uveden noćni vlak za naše mlade. Mnogi studenti petkom navečer idu svojim kućama, provedu vikend sa svojom obitelji u svojem domu i nedjeljom navečer vraćaju se natrag na svoje studentske obveze.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić podsjetio je kako se ugovor o prijevozu studenata potpisuje već petu godinu zaredom.

  • Ove godine su drugačije okolnosti. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske omogućeno je da se po vrlo povlaštenim cijenama studenti voze u Republici Hrvatskoj. Uz besplatan prijevoz predškolske djece i učenika osnovnih i srednjih škola, željeznički prijevoz stvarno je dao dobre rezultate u broju putovanja i na području Splitsko-dalmatinske županije. – istaknuo je Ukić.

Pravo na sufinanciranje prijevoza ostvaruju redovni studenti koji studiraju izvan područja SDŽ-a. Redovni studenti pravo na željeznički prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽPP-a s odgovarajućim profilima. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €), a potrebno je dostaviti zahtjev za izradu pametne kartice, potvrdu obrazovne ustanove, potvrdu SDŽ-a i fotografiju. Zahtjev, potvrdu i fotografiju potrebno je poslati putem e-maila studenti@hzpp.hr, pošte ili ga predati na blagajni. Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023., a mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama. Javni poziv dostupan je na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije.