HŽPP

Izleti i manifestacije

Projekt koji je ispunio srca najmlađih

U božićnim vlakovima Tin-express u 233 vožnje prevezeno je oko 20.000 djece

Nakon dvije pandemijske godine HŽ Putnički prijevoz je od 27. studenoga 2022. do 8. siječnja 2023. organizirao putovanja dječjim božićnim vlakovima Tin-express na oduševljenje velikog broja djece.

Projekt Tin-express, koji je prošle godine proslavio 23. obljetnicu, počeo je 1997. zbog ljubavi djece prema vlakovima. Kroz godine organizacije božićnog vlaka tražila se karta više, a ove sezone bile su organizirane čak 233 vožnje diljem Hrvatske. Dječjim božićnim vlakovima putovalo se iz Zagreba, Siska, Novske, Karlovca, Ozlja, Rijeke, Pule, Ogulina, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Pleternice, Đakova, Požege, Otoka Osijeka, Varaždina, Čakovca, Bjelovara, Koprivnice, Zaboka, Splita, Knina i Šibenika. U vlakovima je putovalo oko 28.500 putnika, a oko 20.000 djece razveselilo se darovima među kojima su bili edukativna igra i slatkiši.

Bile su organizirane i posebne noćne vožnje pod lampicama, a putovalo se i na Delničku adventsku bajku. Za djecu je bio pripremljen prigodni program u vlaku, u velikom pothvatu Djedu Božićnjaku pomagali su vilenjaci, a želja im je bila razveseliti svako dijete kako bi iz božićnog vlaka ponijelo najljepše uspomene.

U sklopu projekta Tin-express svake godine organiziraju se i humanitarne vožnje za djecu s invaliditetom i djecu bez roditeljske skrbi. U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca 2022. HŽ Putnički prijevoz organizirao je humanitarne vožnje u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Rijeci i Slavonskom Brodu.  

Tijekom radnih dana za dječje vrtiće i škole bile su organizirane posebne vožnje, a vikendima su vožnje bile namijenjene onima koji su djeci željeli pokloniti druženje u veselom božićnom vlaku. Djeca i roditelji koji su putovali Tin-expressom kažu da je to posebno putovanje na kojemu se zajedništvo i prijateljstvo osjete već pri ulasku i nastavljaju vas pratiti kroz vožnju, uz vesele božićne pjesme i blagdanski ugođaj. Za mnogo djece bilo je to prvo putovanje vlakom s kojega su otišli nasmijani i s uspomenama koje će im dugo ostati u sjećanju.