HŽPP

CONNECT2CE

Projekt CONNECT2CE – potpisan Sporazum između HŽPP-a i SŽPP-a

Datum: 12.2.2020. 11:00:00
Potpisan Sporazum o razumijevanju o poboljšanju usluge u međunarodnim vlakovima između Hrvatske i Slovenije

U cilju unaprjeđenja željezničkog prijevoza između Hrvatske i Slovenije, 12. veljače 2020. potpisan je Sporazum o razumijevanju o poboljšanju usluge u međunarodnim vlakovima između Hrvatske i Slovenije. Sporazum je potpisan u sklopu EU projekta CONNECT2CE, vrijednog 2,8 milijuna eura. Vrijednost projekta za HŽ Putnički prijevoz iznosi 171,4 tisuće eura.

Sporazum su potpisali direktorica SŽ Potniškog prometa Darja Kocjan te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i članovi Uprave Mladen Lugarić i Damir Rubčić. Sporazumom su definirane smjernice, odnosno mjere kojima je moguće ostvariti poboljšanje usluge.

Tom prilikom Željko Ukić je istaknuo:

„S obzirom da je prošle godine u vlakovima između Hrvatske i Slovenije prevezeno oko 130.000 putnika, vjerujem da ćemo na temelju aktivnosti definiranih u Sporazumu uvoditi nove ponude i usluge. Obvezali smo se promovirati strateško partnerstvo i raditi na poboljšanju usluge u međunarodnim vlakovima kako bi privukli još veći broj putnika te ujedno ostvarili znatniji prihod. Malim koracima, marketinškim aktivnostima, uspješnom komunikacijom i prije svega suradnjom, možemo utjecati na postojeću ponudu i pospješiti poslovanje te pozitivno utjecati na budućnost prijevoza.“    

Direktorica Darja Kocjan naglasila je:

"Danas svjedočimo žestokoj konkurenciji cestovnog prijevoza u odnosu na željeznički. Mi kao željeznički operateri moramo djelovati kako bi se više putnika koristilo vlakom kao ekološki najprihvatljivijom vrstom prijevoza. Želim naglasiti da s HŽPP-om već niz godina aktivno surađujemo vezano uz vozni red, različite povlastice i posebne ponude za putovanja te promociju željezničkog prijevoza. Vjerujem da dodatnim zajedničkim naporima možemo više doprinijeti jačanju željezničkoga putničkog prijevoza, što će rezultirati povećanjem broja korisnika naših usluga.“

Između Hrvatske i Slovenije vozi 14 redovnih, šest sezonskih i 20 pograničnih vlakova. HŽ Putnički prijevoz i SŽ Potniški promet poduzet će aktivnosti koje će omogućiti kvalitetnije putovanje i pružanje održive međunarodne usluge. Naime, Sporazumom su definirane mjere kojima je moguće ostvariti poboljšanje usluge, kao što su prodaja on-line karata u međunarodnom prometu, uvođenje ugostiteljske usluge, promocija posebnih ponuda i uvođenje posebnih karata.

Cilj projekta CONNECT2CE u okviru programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa je poboljšanje planiranja i koordinacije između regionalnih prometnih sustava javnog prijevoza radi unaprjeđenja prekogranične suradnje i bolje povezanosti s nacionalnim i europskim prometnim mrežama. U projektu sudjeluje 13 partnera iz sedam zemalja središnje Europe, a voditelj projekta je Central European Initiative (CEI) iz Trsta.