HŽPP

Prijevoz putnika i bicikala u Istri

Datum: 7.10.2021. 10:00:00
Suradnja IDA-e i HŽPP-a u EU projektu

Na željezničkom kolodvoru u Puli 7. listopada 2021. održana je konferencija za novinare tijekom koje je predstavljen novouređeni vlak koji omogućuje prijevoz bicikala na relaciji Pula - Buzet, čime se potiče razvoj koncepta Istra bike and train u sklopu EU projekta ICARUS. Vlak namijenjen prijevozu putnika i bicikala vikendima će voziti na relaciji Pula – Buzet – Pula u sastavu vlakovi čiji vozni red možete pogledati ovdje

Na predstavljanju vlaka bili su nazočni župan Istarske županije Boris Miletić, direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti, Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić u funkciji partnera na projektu ICARUS, koji je financijski omogućio ovu inicijativu, te saborski zastupnik Anton Kliman. Na predstavljanju vlaka bio je nazočan i predsjednik IDS-a i načelnik Općine Barban Dalibor Paus te predstavnici IDA-e i HŽ Putničkog prijevoza.

Župan Miletić izrazio je zadovoljstvo što je danas pušten u promet vlak koji će omogućiti multimodalni prijevoz putnika i bicikla i pružiti dodatnu uslugu domaćem stanovništvu i gostima.

  • Zahvaljujući vlaku povezuju se Pula i Buzet na način da naši građani mogu ponijeti sa sobom bicikl, otići u unutrašnjost Istre, provesti lijep dan i vratiti se kući. Ono što se danas potiče diljem svijeta, posebice u Europi su zelena tranzicija i smanjenje stakleničkih plinova, a bicikl je sigurno jedan od ekološki najprihvatljivijih prijevoznih sredstva. - naglasio je župan Miletić podsjetivši da je IDA prva razvojna agencija u Hrvatskoj koja je uspješno provela 50 EU projekata ukupne vrijednosti od 500 milijuna kuna.

Direktor IDA-e Sabatti naglasio je kako je na inicijativu IDA-e pokrenuta suradnja s HŽ Putničkim prijevozom kako bi se iz ovog projekta izvukao maksimum za Istarsku županiju te otvorila aktualna tema revitalizacije istarske željeznice u cilju unaprjeđenja usluga za putnike koji Istrom putuju biciklom.

  • Isto tako ostvarena je vrlo uspješna suradnja s Gradom Rovinjom i Općinom Kanfanar koja je rezultirala prenamjenom nekadašnje pruge Rovinj – Kanfanar u biciklističku stazu, što znači da će se od unutrašnjosti do obale Istre moći kombinirati prijevoz vlakom i biciklom. Nadalje u projektu je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama postavljena digitalna oprema koja putnicima omogućuje više informacija o mogućnostima kombiniranja različitih vrsta prijevoza u Istri, što će svakako doprinijeti i unaprjeđenju turističke ponude. - istaknuo je Sabatti.

Na rezultate ovog projekta nadovezuje se aktualni IDA-in strateški projekt MIMOSA, u kojemu sudjeluje i HŽ Putnički prijevoz, u sklopu kojeg će uskoro biti predstavljena pametna kartica i platforma Via Istra. Novi alati omogućit će promociju dostupnih oblika prijevoza na području Istre, ali i stvoriti nove prilike za razvoj gospodarstva Istarske županije, kao i olakšati način putovanja i posjet turističkim atrakcijama.

Uprava-direktor HŽPP-a Željko Ukić naglasio je kako su se u sklopu projekta ICARUS uspostavili temelji suradnje za daljnji razvoj željeznice u Istri.

  • Integracijom ekoloških vidova prijevoza nastoji se promijeniti navike putnika te i na taj način pridonijeti smanjenju onečišćenja okoliša i doprinijeti ciljevima Europskog zelenog plana. Tome doprinosi i nabava novih vlakova. U prometu će do kraja 2023. biti još 30 novih elektromotornih vlakova koji se dijelom sufinanciraju iz Europskih fondova. U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti HŽPP će nabaviti dva prototipa baterijskih vlakova. Uz to, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija izrađuje se studija za nabavu novih vlakova za neelektrificirane pruge, a nakon realizacije te nabave novi vlakovi vozit će i na istarskom području do 2027. godine. - zaključno je istaknuo Ukić.

Na to se nadovezao i zastupnik Kliman podsjetivši da su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor o skriningu, odnosno analizi cijele trase pruge od Pule do granice sa Slovenijom.

  • Očekuje se raspisivanje javnog natječaja u vrijednosti od 6 milijuna kuna kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za elektrifikaciju cijele trase pruge i rekonstrukciju istarske pruge za koju vjerujemo da će u budućnosti biti ključan ekološki pravac za razvoj gospodarstva Istre. 

Opći cilj projekta ICARUS, ukupne vrijednosti 16,5 milijuna kuna u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska, je poboljšanje kvalitete i sigurnosti te ekološke održivosti pomorskih i obalnih prijevoznih usluga koji promovira multimodalnost u programskom području Hrvatske i Italije. Projekt traje do kraja 2021. te će se u navedenom razdoblju provesti i promotivna događanja koncepta Istra bike and train.

U sklopu projekata ICARUS i MIMOSA u suradnji Istarske razvojne agencije (IDA), Istarske razvojne turističke agencije (IRTA) i HŽ Putničkog prijevoza 28. listopada 2021. održano je promotivno događanje namijenjeno predstavnicima turističkih zajednica, čiji je cilj bio predstaviti koncept bike&train kao novi turistički proizvod koji, između ostalog, potiče i produljenje turističke sezone.

Događanje je osmišljeno na zanimljiv i interpretativan način te je tom prigodom IRTA kroz program Istra Inspirit upriličila izvedbu Istarske kronike: vlak, bicikl i skriveno blago u vlaku koji je prometovao na relaciji Pula - Kanfanar. Tijekom vožnje publiku je zabavljala vremenska putnica Maris koja je publiku povela na putovanje kroz vrijeme, uz upoznavanje intrigantnih likova i njihovih priča.

Projekt MIMOSA strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, ukupne vrijednosti 53 milijuna kuna, koji predstavlja i nastavak aktivnosti projekta ICARUS u koji je IDA uključena kao partner. Glavni cilj projekta je povećanje multimodalnosti i poboljšanje dostupnosti usluga, smanjenje emisija CO2 te doprinos održivoj mobilnosti putnika u programskom području.