HŽPP

Vijesti

Povoljnija putovanja

Datum: 29.6.2023. 10:00:00
za osobe s invaliditetom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

Osobe s invaliditetom s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije i njihovi pratitelji od 1. srpnja karte za željeznički prijevoz u Hrvatskoj plaćat će upola manje za neograničen broj povremenih putovanja u 2. razredu vlakova.

Ugovor kojim osobe s invaliditetom ostvaruju navedeno pravo 29. lipnja 2023. potpisali su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a za tu namjenu osigurano je 20.000 eura iz županijskog proračuna.

U povodu potpisivanja ugovora župan Marušić istaknuo je:

  • Nastavljamo pružati potporu osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima, a na ovaj način želimo im olakšati putovanja te im omogućiti veću pokretljivost i neovisnost u svakodnevnim aktivnostima.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić naglasio je da je iznimno zadovoljan suradnjom s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te podsjetio kako su prethodno potpisana dva ugovora kojima se potiče prijevoz vlakom, a radi se o ugovorima o prijevozu studenata i umirovljenika.

  • Smatram da je ovo pravi put, a to je vidljivo i iz povećanja broja putnika. U 2022. u odnosu na 2021. s područja ove županije prevezeno je više od 70 %, odnosno oko 200.00 putnika i sve je to rezultat svih mjera za poticanje korištenje prijevoza vlakom. S obzirom da je HŽPP potpisao ugovor za nabavu sedam novih dizel-električnih vlakova, takva dva vlaka će biti usmjerena na područje Županije, a bit će prilagođeni ulasku osoba s invaliditetom jer su ti vlakovi niskopodni i imaju platformu za ulazak osoba s invaliditetom. Uz to iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti nabavljamo vlakove na zelene tehnologije, a u Bjelovaru se gradi i punionica za te vlakove. Prvi takvi vlakovi će krajem 2024. biti testirani na području, a i ti vlakovi će biti niskopodni i prilagođeni prijevozu osoba s invaliditetom. - kazao je Ukić.

Povoljniji prijevoz moći će koristiti i oko 150 članova Udruge tjelesnih invalida Bjelovar čiji je predsjednik Tomislav Novosel kazao:

  • U ime osoba s invaliditetom hvala županu Marušiću i HŽ-u što su se upustili u ovakav projekt i pronašli rješenja koja su vidljiva, a mi možemo brzo uočiti njihovu korist. Kao osobe s invaliditetom razmišljali smo o tome kako putovati vlakom do Zagreba, ali nismo se usudili. Međutim, danas sam saznao za protokol kojim se osoba s invaliditetom koja želi putovati vlakom, mora najaviti 24 sata prije i HŽ će to omogućiti. - pojasnio je Novosel te dodao kako je u tijeku nabava kombija za potrebe Udruge tjelesnih invalida, pri čemu će financijski pomoći i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ugovor o sufinanciranju karata za putovanja osoba s invaliditetom i njihovih pratitelja primjenjuje se od 1. srpnja do 31. prosinca 2023., odnosno do utroška osiguranih sredstava. Sufinanciranje prijevoza osoba s invaliditetom primjenjuje se kada osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji iskoriste pravo na temelju Zakona o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu (više informacija možete pronaći ovdje). Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirat će prijevoz osoba s invaliditetom u iznosu od 50 % od redovne cijene ili povlastice na koju putnik ostvaruje pravo. Za ostvarivanje navedenog prava osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji trebaju imati potvrdu Bjelovarsko-bilogorske županije.