HŽPP

Vijesti

Potpora Međimurske županije

Datum: 21.12.2023. 11:00:00
Besplatna izrada profila na pametnoj kartici za umirovljenike i osobe starije od 65 godina

U sjedištu Međimurske županije 20. prosinca 2023. potpisan je ugovor o financiranju javnog prijevoza vlakom kojim umirovljenici i osobe starije od 65 godina s područja Međimurske županije ostvaruju pravo na besplatnu izradu profila na pametnoj kartici. Ugovor su potpisali međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Uoči potpisivanja ugovora župan Posavec istaknuo je da Međimurska županija i ovime nastavlja pružati potporu najranjivijim skupinama:  

Protekle godine bile su godine za našu djecu, učenike i srednjoškolce, no definitivno će 2024. biti godina za umirovljenike u Međimurskoj županiji. Ovo nije jedina potpora, odnosno mjera podrške našim umirovljenicima. Želimo ovu politiku HŽ Putničkog prijevoza iskoristiti kako bismo išli u zajednički projekt potpuno besplatnoga željezničkog prijevoza bez ograničenja na prostoru cijele Hrvatske za umirovljenike i osobe starije od 65 godina. Radi kvalitetnijeg života želimo potaknuti naše umirovljenike da putuju i da se druže. Prvi smo u Hrvatskoj iskoristili i ovaj model i nadam se da ćemo biti primjer ostalima. – izjavio je Posavec i dodao da se nada da će učestalije korištenje željezničkog prijevoza s vremenom rezultirati novim linijama i boljom prometnom povezanosti Međimurja.

Predsjednik Uprave HŽPP-a predstavio je dodatne mjere kojima se popularizira željeznički prijevoz:  

Vlada Republike Hrvatske provodi program modernizacije i rekonstruiranja cijeloga željezničkog sektora u sklopu kojeg se obnavljaju pruge i nabavljaju novi vlakovi, a jedna od bitnijih mjera je i revitalizacija željezničkog sustava kroz pružanje različitih mjera potpore našim korisnicima. Namjera je da željeznički prijevoz približimo lokalnoj zajednici i da se koristi što više. Nakon najmlađih kategorija, odnosno djece i učenika koje mogu besplatno putovati vlakom, kao i pilot-projekta povoljnijeg prijevoza redovnih studenata koji također sufinancira Županija pa je putovanje za njih besplatno, Vlada RH 13. prosinca donijela je zaključak kojim se umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina omogućuju besplatna i neograničena putovanja vlakom na teritoriju Hrvatske.

Potpisivanjem ovog ugovora umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina bit će nadoknađen trošak izrade profila na pametnoj kartici u iznosu od 2,65 eura. Više o načinu izdavanja kartice kazao je Ukić:

Proces izrade pametne kartice je jednostavan. Umirovljenici trebaju doći na kolodvor s dokumentima kojima dokazuju svoj status i popuniti zahtjev, a to mogu učiniti i preko web stranice HŽ Putničkog prijevoza. U roku od sedam dana bit će im izrađena kartica.

Za ostvarivanje prava na besplatna putovanja umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila besplatno.umirovljenici@hzpp.hr.

Najavivši ulaganja na području sjevera Hrvatske, predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je:

Čuli smo jučer sjajnu vijest koja se tiče željezničkog sustava, a ta je da podravske, dalmatinske pruge i istarske pruge postaju sastavni dijelovi europskih koridora. Uz to u RH se stvara pet velikih centara među kojima je i Varaždin. Čvorište Varaždin vrlo je kvalitetno povezano sa Čakovcem u koji se vlakom stiže za 10-ak minuta. Time se otvaraju sjajne mogućnosti za ulaganja u željeznicu, sigurno i za ovaj kraj. Mi smo kao prijevoznik zaduženi za obnovu voznog parka i nabavu novih vlakova. Uz 57 novih vlakova koji su u prometu, na pruge će doći baterijski vlakovi, a iduće godine u rujnu u Varaždinu će biti izgrađena punionica za baterijske vlakove. Kao uvod u nabavu novih vlakova na zelene tehnologije, baterijski vlak predstavit ćemo i na ovom području.

Župan Posavec istaknuo je i mjere kojima se nastoji olakšati život međimurskim umirovljenicima:

Imamo podršku Udruge umirovljenika i Matice umirovljenika, a sufinanciramo centre za starije i nemoćne u našim domovima. Imamo i jedan kapitalni projekt, a to je izgradnja Centra za starije i nemoćne za koji trebamo osigurati veliki iznos. Imamo i socijalne programe koji obuhvaćaju i umirovljenike za pomoć u kući, Crveni križ i slično. Ako nabrojimo sve te stavke, mislim da ćemo doći do milijun eura za potpore umirovljenicima.

Predstavnici umirovljeničkih udruga zahvalili su županu i HŽPP-u te dodali da ih osobito raduje ova mjera jer najveći dio troškova namijenjenih aktivnostima umirovljenika nastaje zbog podmirivanja prijevoza.