HŽPP

SUSTANCE

Početak aktivnosti na projektu SUSTANCE

Projekt SUSTANCE počeo je sastankom svih partnera u Trstu

Dana 4. i 5. travnja 2023. u Trstu je održan prvi sastanak projektnog tima i prvi sastanak upravljačke skupine partnera projekta SUSTANCE. Prvoga dana sastanak je otvorio Roberto Antonione, glavni tajnik Srednjoeuropske inicijative (CEI - Central European Initiative (https://www.cei.int/)), vodećeg partnera projekta SUSTANCE.

Od vanjskih sudionika, koji nisu partneri u projektu, na sastanku je prisustvovao i Winfried Ritt, menadžer Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa, koji je izrazio veliku podršku projektnim aktivnostima i partnerima. Vezano uz aktivnosti projekta o kojima se raspravljalo, Ritt je predstavio razlike u implementaciji s obzirom na prethodno programsko razdoblje, kojima Program nastoji olakšati i unaprijediti implementacijski proces.

Kao perjanica projekta naveden je pilot-projekt uvođenja međunarodnog vlaka koji će tijekom ljetne sezone spajati Italiju s Hrvatskom, od Trsta (Villa Opicina) preko Divače i Pivke do Rijeke. U tijeku su pregovori predstavnika Slovenskih željeznica i HŽ Putničkog prijevoza vezani uz uvođenje tog vlaka koji bi u prometu trebao biti 2024. ili 2025. godine.

Sljedeći sastanak koji će organizirati HŽPP i na kojemu će se okupiti cijeli konzorcij bit će održan u rujnu u Zagrebu.