HŽPP

Vijesti

Održan sastanak sa županom KKŽ-a

Od prosinca dodatna željeznička linija prema Zagrebu

Danas 7. lipnja 2022. u prostorijama Županijske uprave koprivničko-križevački župan Darko Koren održao je sastanak s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem sa suradnicima. Teme sastanka bile su vozni red te radovi na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica.

Na početku sastanka župan je istaknuo da se radi o najvećoj infrastrukturnoj investiciji na ovom području i dodao:

  • Modernizacija željezničkog prometa rezultirat će efikasnijim prijevozom putnika, a bolja prometna povezanost omogućit će ne samo razvoj županijskog gospodarstva, nego i svih sfera društvenog života. Sigurno je da radovi ovakvog obima traže dodatno strpljenje i razumijevanje putnika, kako zbog prijevoza autobusima, tako i zbog kašnjenja, no vjerujem da će radovi na željeznici biti realizirani na vrijeme i u skladu s visokim standardima, a nova pruga u punom profilu na zadovoljstvo i korist svih nas.

Župan je izrazio zadovoljstvo brojem putovanja djece i učenika koji su u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili 100.000 putovanja na području Koprivničko-križevačke županije. Rezultat je to pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Hrvatske, kojim se omogućilo neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za svakodnevna putovanja u školu i povremena putovanja.

Predsjednik Uprave HŽPP-a predstavio je aktualne poslovne aktivnosti te se osvrnuo na izgradnju drugog kolosijeka kazavši kako je riječ o velikom i značajnom projektu kojim će se kvaliteta putničkog prijevoza podići na visoku razinu.

  • Svjesni smo da se u vrijeme ovako velikih radova putnički promet odvija s poteškoćama te da vlakovi zbog toga kasne, no nastojimo maksimalno olakšati putovanje organizacijom prijevoza autobusima na dionicama koje su u prekidu, a razmišljamo i o određenim oblicima potencijalnih kompenzacija i dodatnih pogodnosti za razdoblje radova kako bi naši putnici bili zadovoljni. Uvjeren sam da će nakon što se izgradi drugi kolosijek, na kojem će vlakovi prometovati brzinom od 160 km/h, kvaliteta vožnje biti na najvišem nivou, a do tada apeliram na strpljenje.

Dodao je radi poboljšanja kvalitete usluge HŽPP nabavlja nove elektromotorne vlakove, a na području Koprivničko-križevačke županije uvest će se i dodatna putnička linija:

  • Krenuli smo s planiranjem voznog reda za iduću godinu pa tako krajem ove godine uvodimo i novu, dodatnu liniju na relaciji Koprivnica – Zagreb kako bi povezanost prema metropoli bila još bolja. Riječ je o putničkom vlaku koji će svakog dana prometovati prema Zagrebu nakon 15 sati i vjerujemo da će biti interesa za ovu liniju.

Na sastanku se razgovaralo i o novim modelima integriranog prijevoza koji bi povezao autobusni i željeznički prijevoz te dodatnim subvencijama za prijevoz putnika. Također, predstavnicima HŽPP-a predstavljen je i model javnoga linijskog autobusnog prijevoza koji je Županija inicirala kako bi kroz 79 linija osigurala dostupnost prijevoza na svojem području.