HŽPP

Vijesti

Od 1. srpnja iz Osijeka i Bjelovara u Split

Od 1. srpnja do 29. kolovoza 2022. vozit će sezonski noćni brzi vlakovi na relaciji Osijek/Vinkovci – Bjelovar – Zagreb GK – Split i obrnuto

U kolodvoru Bjelovar 4. svibnja 2022. predstavljena je nova ponuda HŽPP-a. Ponudu su predstavili bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

  • Naše razgovore započeli smo još u rujnu prošle godine i danas mi je zadovoljstvo najaviti da ćemo po prvi put Bjelovar izravnom linijom spojiti s Jadranom sezonskim vlakom koji će na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb GK – Split i obrnuto voziti od 1. srpnja do 29. kolovoza. – istaknuo je župan Marušić.

Predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je da je HŽPP-u cilj omogućiti kvalitetniju sezonsku povezanost kontinenta s obalnim destinacijama i dodao:

  • Uz međunarodne turističke vlakove iz europskih metropola Budimpešte, Beča, Bratislave i Praga prema Splitu i Rijeci, ovo ljeto ćemo povezati i Osijek, Bjelovar, Vinkovce, Čakovec, Varaždin i druge kontinentalne gradove sa Splitom i Šibenikom. U vlaku iz Osijeka preko Bjelovara u ponudi će biti vagoni za spavanje i vagon-restoran s ugostiteljskom ponudom i mogućnošću doručka, a sukladno Zaključku Vlade RH djeca i učenici putovat će besplatno.

Župan je istaknuo da je na području Županije glavni cilj jačanje i poboljšanje kvalitete prijevoza te povećanje broja linija:

  • Nastavljamo težiti prema uvođenju dodatnih linija od Bjelovara do Zagreba i obratno. Velika je vijest da će Bjelovarsko-bilogorska županija krajem prosinca sljedeće godine dobiti dva nova niskopodna vlaka. Uz to, naš rad bit će usmjeren i prema sufinanciranju prijevoza za studente. - najavio je župan Marušić. 

Predsjednik Uprave HŽPP-a dodao je da je cilj HŽPP-a što kvalitetnije integrirati Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju u sustav prigradskog prijevoza:

  • U voznom redu koji će stupiti na snagu u prosincu ove godine povećat ćemo broj linija te će Bjelovar i Zagreb biti povezani s ukupno 14 linija. Uz to, poboljšanje u voznom redu ostvarit ćemo kroz skraćivanje vremena putovanja prema Zagrebu za deset minuta. Također, krajem 2023. na relaciji Zagreb – Bjelovar bit će uvedeni visokokomforni novi vlakovi u kojima će putovanje biti znatno udobnije, a nadamo se da će to doprinijeti i povećanju broja putnika između ta dva grada.

U vlaku iz Osijeka putnici mogu kupiti kartu za spavaći vagon, vagon s ležajima, vagon sa sjedalima, a u vlaku iz Vinkovaca u vagonu s ležajima, vagonu sa sjedalima uz mogućnost prijevoza bicikala na relaciji Vinkovci – Split. U sastavu vlaka bit će i vagon-restoran.

Više informacija o sezonskim vlakovima možete pronaći na ovdje.