HŽPP

Vijesti

Novi vlak na slavonskom području

Datum: 15.10.2020. 10:00:00
15. listopada 2020. u promet je pušten novi dizel-električni vlak koji će voziti na slavonskom području

Na prvom putovanju novog vlaka na relaciji Osijek – Vinkovci – Osijek bili su nazočni župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić  i član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić sa suradnicima. Vlak je s osječkog kolodvora krenuo u 10.51 sati.

Tijekom 40-minutnog putovanja prema Vinkovcima župan Anušić je izjavio:

Od danas na relaciji Osijek - Vinkovci prometuje novi niskopodni vlak, kako je i dogovoreno i najavljeno, te se nadam da će se i dalje nastaviti tako kvalitetna suradnja s Hrvatskim željeznicama. Želja nam je obnoviti i pruge i kolodvore  te uvesti u promet moderne vlakove. Danas počinjemo s ovim, već je uvedena jedna nova linija, takozvani "studentski vlak", koji će od sljedeće godine biti potpuno besplatan za studente iz Osječko-baranjske županije. Uskoro će početi i obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, a dodamo li tome i obnovu željezničkog koridora Osijek - Virovitica - Zagreb, mislim da nas čeka jedno novo razdoblje ulaganja i moderniziranja željezničkog prometa. Moramo svi raditi na tomu da se infrastruktura, to jest pruge na prostoru cijele Hrvatske obnove, kako bi se omogućila i nabavka modernih vozila koja bi mogla na tim relacijama prometovati i većim brzinama. Iskustva drugih zemalja, kao i velikih svjetskih gradova, su da se uglavnom prometuje vlakom, pa bi to trebala biti i naša budućnost.

Zadovoljstvo uvođenjem novog vlaka istaknuo je i predsjednik Uprave HŽPP-a:   

Stvorili su se preduvjeti da i u ovom dijelu Hrvatske u sklopu modernizacije željeznice uvedemo niskopodni vlak. Nažalost, imamo samo pet ovakvih vlakova i pokušavamo ih rasporediti na frekventne relacije kakva je između Osijeka i Vinkovaca gdje se godišnje preveze nešto manje od 200.000 putnika godišnje. Ovaj vlak pokrivat će većinu linija između Osijeka i Vinkovaca i sigurno će u sklopu svog dnevnog prometovanja izvesti i dvije linije prema Županji i Vukovaru. Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija imaju oko 1, 15 mil. putnika godišnje zbog čega želimo unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje i u promet uvesti sigurne i komforne vlakove 21. stoljeća. Ovakvih dizelskih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je tvrtka Končar – električna vozila, a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vlakova, od kojih bi dio trebao voziti i na slavonskom području.

Tom prigodom član Uprave HŽI Barišić izjavio je:

U zadnjih nekoliko godina krenulo se u revitalizaciju kompletne željezničke mreže kako bismo kroz nekoliko godina dostigli europsku razinu željezničke infrastrukture, a nakon 52 godine izgrađena je i prva nova pruga na relaciji Sv. Ivan Žabno – Gradec. U sklopu revitalizacije nastavit ćemo i s ulaganjima u obnovu pruga na slavonskom području kako bi se podigla brzina i poboljšala kvaliteta prijevoza, a u tijeku su i aktivnosti vezane uz obnovu zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku koja bi trebala početi u proljeće 2021. godine.

Po dolasku vlaka u Vinkovce putnike je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić koji je izjavio:

U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem zalažemo se za modernizaciju i obnovu željezničkih pravaca, posebice pruge Vinkovci - Zagreb, ali i Vinkovci - Osijek i ostalih pravaca, kao i nabavu novih vlakova kojima je ugodnije i brže putovati. Želimo da Vinkovci i dalje budu jako željezničko čvorište i grad željezničara.

Uz ostale vlakove, novi vlak vozit će na relacijama Osijek – Vinkovci – Osijek, Vinkovci – Vukovar – Vinkovci, Osijek – Županja i Županja – Vinkovci. Dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023 vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 km/h, a ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta. Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi).

Uvođenjem novih vlakova na slavonskom području unaprjeđuje se kvaliteta prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila, a novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.