HŽPP

Vijesti

Nastavlja se besplatan prijevoz

Datum: 19.7.2023. 10:00:00
za umirovljenike Ličko-senjske županije

Na temelju Ugovora koji je potpisan 17. srpnja 2023. između Ličko-senjske županije i HŽ Putničkog prijevoza u sjedištu Ličko-senjske županije umirovljenici Županije i dalje imaju neograničen besplatni prijevoz željeznicom diljem Hrvatske. Potpisivanje Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza umirovljenika potpisali su župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mario Zubak.

U povodu novoga ugovora župan Petry istaknuo je:

Besplatan željeznički prijevoz je unatrag godinu dana kao beneficiju koristilo više od 200 umirovljenika s područja naše Županije, a prosjek duljine putovanja bio je oko 170 kilometara. Ova mjera pokazala se jako dobrom i raste zanimanje umirovljenika za besplatno korištenje prijevoza HŽPP-a. Mnogi su umirovljenici ovisni o prijevozu, posebice kada je riječ o liječničkim pregledima, a financijski nisu u mogućnosti podmiriti troškove prijevoza. Uz to umirovljenici si mogu priuštiti mnoge privatne posjete ili izlete.

Član Uprave HŽPP-a Mario Zubak zahvalio je Ličko-senjskoj županiji na suradnji i istaknuo:

Ovo je prva županija koja je s HŽPP-om sklopila ugovor za besplatan prijevoz umirovljenika vlakom na području Republike Hrvatske pa me izuzetno raduje što sve više umirovljenika koristi željeznički prijevoz. Od 1. kolovoza 2022. do kraja lipnja umirovljenici su ostvarili 599 putovanja. Uz besplatan prijevoz djece, učenika i umirovljenika te povoljan prijevoz studenata po cijeni od 9,95 eura mjesečno koji također pokriva Županija pa je prijevoz za studente besplatan, Županija i HŽPP omogućili su besplatna putovanja za polovicu stanovništva ove županije.

Ovim ugovorom nastavlja se suradnja Ličko-senjske županije i HŽ Putničkog prijevoza. Uz 50 % popusta na pojedinačna putovanja koji osigurava HŽPP,  Ličko-senjska županija u svojem proračunu za 2023. osigurala je financijska sredstva u iznosu od 5.600 eura za besplatan željeznički prijevoz umirovljenika s prebivalištem na području Ličko-senjske županije. Ugovor se primjenjuje od 1. kolovoza 2023. i traje do 1. kolovoza 2024. godine.

Pravo na besplatni prijevoz vlakom umirovljenici ostvaruju za neograničeni broj putovanja prema svim odredištima u RH, pri čemu polazišni ili odredišni kolodvor trebaju biti na području Županije. Navedeno pravo umirovljenici ostvaruju na temelju važeće pametne kartice s potrebnim profilom koji umirovljenici kupuju po cijeni od 20 kn na temelju potvrde Županije. Uz fotografiju umirovljenici  zahtjeve predaju nadležnom županijskom uredu, a pametne kartice dostavljaju im se na kućnu adresu.