HŽPP
VAŽNA OBAVIJEST:

Karte za vlak vrijede u vozilima ZET-a

Vijesti

Nastavlja se besplatan prijevoz studenata

Datum: 13.10.2021. 10:00:00
Veliki interes studenata Osječko-baranjske županije

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić 13. listopada 2021. potpisali su novi dodatak Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s područja Osječko-baranjske županije.

Zbog izuzetno velikog interesa studenata za nastavak projekta sufinanciranja troškova prijevoza vlakom redovitih studenata bilo je potrebno osigurati dodatna financijska sredstva. Nastavkom suradnje OBŽ-a i HŽPP-a prijevoz će za studente i dalje biti besplatan.

U županijskom proračunu ove godine za tu namjenu planirano je 300.000 kuna, međutim zbog velikog interesa studenata bilo je nužno osigurati dodatnih 500.000 kuna.

- Ovim projektom potičemo suradnju lokalnih i regionalnih jedinica samouprave u korištenju usluga HŽ Putničkog prijevoza. Danas smo potpisali dodatak Ugovoru o besplatnom prijevozu studenata s područja Osječko-baranjske županije na svim linijama unutar Hrvatske. Krenuli smo s 300.000 kuna pa smo sredstva povećavali na 800.000 kuna, a sada smo već na 1,3 milijuna kuna koje izdvajamo za studentske karte za vlak. - rekao je župan Ivan Anušić te dodao da se izvrsna suradnja Osječko-baranjske županije i HŽ Putničkog prijevoza nastavlja na korist svih građana županije.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza napomenuo je kako se, uz ovaj projekt, planiraju i novi projekti na području Osječko-baranjske županije.

- Ovakva suradnja dodatni je poticaj HŽ Putničkom prijevozu da bude kvalitetniji prijevoznik te da pokuša ponuditi dodatan asortiman usluga. Njome produbljujemo i suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a svaki put kad smo potpisivali slične ugovore, nastojali smo nadograditi našu ponudu. Ugovor s Osječko-baranjskom županijom vrijedan 1.300.000 kuna najveći je ugovor sa županijom kojim se potiče prijevoz studenata vlakom. Osim besplatnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, a ovdje i studenata, imamo zaokruženu cjelinu što nam je bila namjera i cilj, dakle osigurati besplatan prijevoz svim mladima do 26 godina. Također, za sljedeću godinu pripremili smo projekt kojim ćemo nastojati direktnom linijom u ljetnoj sezoni povezati Osijek i Split. Zadnja takva linija bila je uvedena prije 30-ak godina, a vjerujemo da će imati potencijal i dodatno potaknuti mlade na korištenje željezničkog prijevoza. - istaknuo je Ukić.

- S dodatnih 500.000 kuna osigurali smo nastavak provedbe projekta, koji trenutačno koristi 1.500 korisnika, međutim s početkom akademske godine taj se broj povećao. Na našim web stranicama nalaze se sve potrebne informacije o uvjetima za prijavu koju je moguće obaviti i elektroničkim putem. Nadamo se da će ova mjera imati pozitivan učinak ne samo na revitalizaciju željezničkog prijevoza, već i na povećanje standarda studenata i njihove mobilnosti. - zaključila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivana Katavić Milardović.

Suradnja OBŽ-a i HŽPP-a na ovom projektu počela je u siječnju 2019. nakon čega su uz sufinanciranje Županije i HŽPP-a, studenti do mjesta studiranja trebali plaćati 25 % cijene karte, a od 1. siječnja 2021. u potpunosti se financiraju troškovi prijevoza redovitih studenata za mjesečne karte u 2. razredu vlakova za studente koji studiraju na području OBŽ-a (polazno i odredišno mjesto mora biti na području OBŽ-a). Uz to, redovnim studentima u potpunosti se sufinanciraju i troškovi kupnje pojedinačnih karata od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, pri čemu polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području OBŽ-a .  

Studentske mjesečne i pojedinačne karte kupuju se na osnovu važeće pametne kartice s potrebnim profilom, uz predočenje potvrde o sufinanciranom prijevozu Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a i identifikacijskog dokumenta (cijena izrade profila 20 kn + fotografija).

Mjesečne prijevozne karte kupuju se na blagajnama kolodvora Osijek, Bizovac, Našice, Beli Manastir i Strizivojna/Vrpolje, a pojedinačne prijevozne karte na blagajnama i u vlaku.