HŽPP

Vijesti

Nastavak sufinanciranja studentskog prijevoza

Datum: 23.11.2020. 11:00:00
Studentima Brodsko-posavske županije 2 besplatne karte mjesečno

23. studenoga 2020. u vijećnici Brodsko-posavske županije (BPŽ) potpisan je dodatak Ugovoru za sufinanciranje troškova javnog prijevoza redovnih studenata s prebivalištem u BPŽ-u akademskoj godini 2020./2021. Potpisivanjem dodatka Ugovoru vrijednom 380.000 kn redovni studenti s područja BPŽ-a tijekom 10 mjeseci ostvaruju pravo na dvije besplatne jednosmjerne karte mjesečno do/od mjesta školovanja, a troškove karata sufinancirat će po 50 % BPŽ i HŽPP.  

Dodatak Ugovoru potpisali su župan BPŽ-a Danijel Marušić i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić, a potpisivanju je bio nazočan i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić

Ovo je nastavak aktivnosti HŽ Putničkog prijevoza koji se tiče revitalizacije i poticanja prijevoza studenata željeznicom. U ovoj fazi to se odnosi na dva besplatna putovanja mjesečno, a nadam se da će, po uzoru na druge županije, taj broj putovanja postati neograničen ili barem povećan na četiri puta mjesečno kako bi odlazak kući svakog vikenda studentima bio besplatan. To je bitno i za sam kraj i za studente koji će tako moći biti češće sa svojim obiteljima, uz besplatna putovanja  vlakom koji je ekološki najčišći i najsigurniji oblik prijevoza. Na ovom dijelu pruge dobra je povezanost - između Zagreba i Slavonskog Broda je tridesetak linija, a prema Osijeku su i dvije nove linije koje se zaustavljaju u Slavonskom Brodu. - kazao je predsjednik Uprave HŽPP-a.

Župan je dodao da će željeznički prijevoz moći koristiti 432 studenta s područja Županije i dodao:

Smatram da je to vrlo dobro da naši studenti imaju jedno besplatno putovanje od i do mjesta gdje studiraju. Vjerujem da ćemo ovaj ugovor i dodatno aneksirati kako bi studenti ostvarili pravo i na više besplatnih putovanja. Uz stipendiranje 100 studenata, za što je Brodsko-posavska županija osigurala oko 800.000 kuna, i stipendiranje 35 studenata medicine koji po načelu deficitarnosti ostvaruju pravo na malo veći iznos stipendija od 1.500 kuna, smatram da je ovo jako dobar ugovor.  To je potpora našim mladima da studiraju uz želju da se vrate u Brodsko-posavsku županiju.

Županija u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći svim skupinama društva pa tako i studentima. Predložit ćemo da u proračun za 2021. uđe stavka od 380.000 kuna za pokriće dijela troškova za prijevoz naših studenata koji studiraju izvan mjesta boravka. Studenti su naša budućnost i u njih moramo ulagati. Zahvaljujem Upravi HŽPP-a što je pristala sufinancirati dio troškova, a mi ćemo ovaj naš dio, u skladu s punjenjem proračuna, rebalansirati, a možda i povećati. - zaključio je predsjednik Županijske skupštine.

Karte će se studentima ispostavljat na blagajnama na temelju potvrde Županije o statusu redovnog studenta i važeće pametne kartice HŽPP-a. U slučaju da ne posjeduju pametnu karticu, cijena izrade studentskog profila koji vrijedi godinu dana iznos2i 50 kn, a uz potvrdu Županije o statusu redovnog studenta, studenti trebaju priložiti i fotografiju. Karte se mogu preuzeti na blagajnama kolodvora Slavonski Brod, Nova Gradiška, Požega, Osijek, Split, Zadar, Rijeka, Karlovac, Varaždin i Zagreb GK.