HŽPP

Vijesti

Nastavak besplatnog prijevoza

Splitsko-dalmatinska županija osigurala besplatan prijevoz redovnim studentima

U povodu nastavka suradnje splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je:

  • Veseli me činjenica da je nakon šest godina, otkako je SDŽ prvi put potpisala ugovor s HŽ Putničkim prijevozom, niz drugih županija prepoznao i prihvatio projekt sufinanciranja studentskog prijevoza kao doprinos demografskim mjerama koje Vlada RH potiče kako bi, gdjegod je moguće, rasteretili obiteljski proračun. Ove godine Vlada RH subvencionira studentske karte po cijeni od 9, 95 eura. Mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji odlučili smo studentima s područja naše županije omogućiti potpuno besplatan prijevoz preuzimajući i taj trošak jer na taj način podržavamo korištenje usluga HŽ-a, potičemo mobilnost studenata te omogućujemo njihov češći boravak doma. Zbog toga sam posebno zadovoljan uvođenjem tzv. studentskog vlaka, odnosno vlaka koji vikendom vozi na relaciji Zagreb – Split s polaskom petkom iz Zagreba i povratkom nedjeljom iz Splita. Prošle godine oko 650 studenata koristilo je besplatan prijevoz vlakom, a ove godine očekujemo povećanje tog broja.

Javni poziv za iskazivanje interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području SDŽ, koji obuhvaća svakodnevna putovanja vlakom od mjesta prebivališta do mjesta studiranja i povremena putovanja u 2. razredu vlakova na području RH, objavljen je na stranicama SDŽ-a www.dalmacija.hr. Prije nego prikupe potrebne dokumente, redovni studenti s područja SDŽ-a moći će koristiti besplatan prijevoz vlakom do kraja ove godine.

Predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa SDŽ-om i istaknuo prošlogodišnje rezultate:

  • Prošle godine oko 23.000 studenata koristilo je naše usluge, a ostvarili su 50 % više putovanja u odnosu na godinu radnije. Sudeći po podacima za ovu godinu, možemo očekivati daljnje povećanje te brojke za 20 % u odnosu na 2022. godinu. Na ovaj način su i vlakovi prema Dalmaciji popunjeni i zaista smo zadovoljni što Županija nastavlja tu suradnju već šestu godinu zaredom.

Ukić je dodao da je 6 % više putnika tijekom turističke sezone putovalo na relacijama Osijek – Split i Vukovar – Vinkovci – Zagreb – Split u odnosu na prošlu sezonu. Uz to predstavio je i ulaganja u nove vlakove na području SDŽ-a i istaknuo da HŽPP do kraja 2024. na relaciji Split – Kaštela planira u promet uvesti elektrobaterijski vlak, a u sljedeće dvije do tri godine bit će nabavljeno i novih šest dizel-električnih vlakova za relaciju Zagreb – Split. Ukić je podsjetio na to da je i prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj potpuno besplatan.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, obrazac prijave na javni poziv SDŽ-a studenti mogu preuzeti na stranicama SDŽ-a na www.dalmacija.hr i poslati ga na e-mail pisarnica@dalmacija.hr, putem pošte ili osobno doći u Županiju. Uz ispunjeni obrazac potrebno je priložiti kopiju važeće osobne iskaznice ili elektronički zapis o prebivalištu te potvrdu o statutu redovnog studenta za akademsku godinu 2023./24. 

Pravo na besplatan prijevoz studenti koji prvi put koriste željeznički prijevoz ostvaraju na temelju pametne kartice za koju zahtjev mogu preuzeti na blagajnama HŽPP-a ili online, uz predočenje osobne iskaznice i potvrde fakulteta o redovnom studiranju te fotografiju. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 2,65 EUR (19,97 kn). Profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2024. godine.