HŽPP

Vijesti

Nastavak besplatnog prijevoza

Vukovarska-srijemska županija nastavlja sufinancirati prijevoz redovnih studenata

Ugovor o nastavku sufinanciranja prijevoza redovnih studenata u sjedištu Vukovarsko-srijemske županije 16. listopada 2023. potpisali su vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić

Istaknuvši da Županija potpisuje već  četvrti ugovor o prijevozu redovnih studenata, Ukić je izjavio:

Ovo je županija koja ima najveći broj studenata što se tiče poticanja prijevoza, oko 2.000 registriranih studenata. Uz obnovu pruga te obnovu i modernizaciju voznog parka, ovo je treći korak koji provodimo s resornim ministarstvom i uz podršku Vlade kako bismo privukli putnike i povećali broj putovanja. Navedene mjere pozitivno utječu na revitalizaciju željezničkog prijevoza pa je tako HŽ Putnički prijevoz na području Vukovarsko-srijemske županije do 1. rujna 2023. prevezao oko 664.000 putnika, što je za 23 % više u odnosu na 2022. godinu.

Od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024., odnosno do utroška sredstava Županija će u cijelom iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Za navedenu mjeru osigurano je 155.000 eura, a  koristi ju gotovo 2.000 studenata s područja Županije.

Nakon potpisivanja ugovora župan Dekanić istaknuo je:

Prije svega zahvaljujem Upravi HŽ Putničkog prijevoza na čiju smo inicijativu prije nekoliko godina krenuli s ovim projektom koji se pokazao vrlo dobar jer učenici i studenti rado koriste prijevoz vlakom. U budućnosti želimo da se on ubrza, da bude komforniji, da je bolja dostupnost, a zajedničkim snagama radimo na boljitku svih tih čimbenika. Na prijevozu učenika i studenata ne završavaju naše ambicije i programi. Prije potpisivanja razgovarali smo i o potencijalnom besplatnom prijevozu umirovljenika koji trenutačno imaju pravo na 50 % popusta pa ćemo predložiti i tu mjeru.

Redovni studenti pravo na sufinancirani prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s pripadajućim profilom. Studenti koji imaju izrađenu pametnu karticu moraju izraditi novi profil te na blagajnama kolodvora Vinkovci predati zahtjev za dodjelu profila, priložiti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 2023./2024. i predočiti identifikacijski dokument kojim potvrđuju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije. Studenti koji nemaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, moraju ju izraditi te svu potrebnu dokumentaciju predati na blagajnama kolodvora.  

Na području Županije u novom voznom redu 2023./24. bit će uvedeni direktni vlakovi na relaciji Vukovar – Zagreb GK – Vukovar s polaskom iz Vukovara u 4.53, odnosno polaskom iz Zagreb GK u 15.10 sati, a bit će uvedena i četiri vlaka na relaciji Vinkovci – Vukovar – Vinkovci namijenjena prijevozu učenika.