HŽPP

Izdvajamo

Bratislava - Beč - Split

Stigao prvi vlak iz Slovačke

U suradnji sa Slovačkim željeznicama (ZSSK) i Austrijskim željeznicama (ÖBB) HŽPP organizira vožnju turističkih vlakova tijekom ljetne sezone 2021. godine.

U subotu 19. lipnja u 10.05 sati na splitski željeznički kolodvor stigao je prvi vlak s oko 200 turista iz Slovačke i Austrije. Na dočeku prvoga vlaka bili su nazočni državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, predsjednik Uprave ZSSK-a Roman Koreň, predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić i specijalist koordinator za marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc.

Glavina je izjavio da su očekivanja za  ovu turističku sezonu izrazito optimistična, poručivši kako je nužno nastaviti cijepljenja radnika u turističkom sektoru, kao i ostalog stanovništva.

- Očekujemo da će ovogodišnja turistička sezona biti znatno bolja od lanjske. - rekao je Glavina. Najavio je kako će trend politika Europske unije do 2050. biti da se željeznički promet koristi kao jedna od važnijih mogućnosti za prijevoz putnika.

- To će biti bitno za turizam i hrvatska vlada jako puno radi na tomu te se u sljedećih desetak godina mogu očekivati velike investicije za obnovu infrastrukture i razvoj željezničkog  prijevoza putnika kako bi naš turizam učinili još konkurentnijim. - istaknuo je Glavina.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza istaknuo je ulaganja u nove vlakove:  

- Resorno ministarstvo na čelu s Vladom najavljuje veliki investicijski ciklus u željeznicu u sljedećih 10 godina, a paralelno s tim HŽ Putnički prijevoz u suradnji s resornim ministarstvom radi na obnovi voznog parka i ulaže u nabavu novih vlakova. Isto tako pripremamo se za sljedeći Operativni program 2021. - 2027., gdje vjerujem da će mjesto pronaći vlakovi koji bi trebali povezivati Zagreb i Split. - kazao je Ukić i najavio kako će sredstvima iz fondova Europske unije i kreditima u sljedeće tri godine biti nabavljeno 40 novih vlakova, od kojih će 33 biti elektromotorna, a sedam dizel-električnih.

Dodao je kako je planirana i nabava dva elektrobaterijska vlaka za koje je predviđeno da će voziti na dalmatinskim prugama te je najavio da će 3. srpnja biti uspostavljena i sezonska željeznička linija Budimpešta - Split.

Turistički vlakovi na relaciji Bratislava – Beč – Split i obrnuto

Turistički vlakovi prometuju od 18. lipnja do 11. rujna na relaciji Bratislava – Beč – Split i obrnuto. Vlakovi iz Bratislave polaze utorkom i petkom, a iz Splita srijedom i subotom (ukupno će u oba smjera voziti 50 vlakova). Vlakovi iz Bratislave polaze u 15.51 s dolaskom u Split 9.50 sljedećeg dana, a iz Splita u 16.48 sati s dolaskom u Bratislavu u 10.49 sljedećeg dana. Vozni red vlakova možete pogledati ovdje. U sastav vlaka uvrštena su tri vagona za spavanje, dva vagona za sjedenje i tri vagona za prijevoz automobila, a u vlaku se mogu prevesti i bicikli i kućni ljubimci.

Jednosmjerna karta u vagonu za sjedenje može se kupiti po cijeni od 29,90 EUR, u vagonu za spavanje od 69,90 EUR, a karta za prijevoz automobila od 109,90 EUR, tj. motocikla od 79,90 EUR. Karte se kupuju na međunarodnim blagajnama

Do sada je za turističke vlakove iz Slovačke prodano oko 4.000 karata, a za prijevoz automobila oko 300 karata.