HŽPP

Vijesti

Besplatno i studenti VPŽ-a

Redovnim studentima Virovitičko-podravske županije besplatan prijevoz

Ugovor o sufinanciranju javnog željezničkog prijevoza za studente s područja Virovitičko-podravske županije u sjedištu Županije 12. listopada 2023. potpisali su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, u nazočnosti zamjenika župana Marija Klementa, županijskih pročelnica Jasne Abramović (Služba za poslove župana i opće poslove) i Martine Bunić (Upravni odjel za obrazovanje i demografiju) te direktorice Prodaje i marketinga HŽPP-a Snježane Malinović. 

U povodu potpisivanja ugovora župan Andrović izjavio je:

  • Ova mjera sufinanciranja prometa željeznicom pokazala se kao pun pogodak. Uz prošlogodišnjih 800, imamo već 200 novih redovitih studenata s područja naše županije koji će koristiti ovu mjeru. Za tu mjeru u proračunu je izdvojeno gotovo 70.000 eura. Javni poziv je otvoren, prijave se podnose do kraja 2024. godine. Inače Virovitičko-podravska županija bila je među prve četiri županije u Hrvatskoj koja sufinancira i javnu uslugu javnoga linijskog prometa autobusima, a zahvaljujući tome, karta je do 90 posto jeftinija nego što je bila i sve se više koristi. Time poboljšavamo mobilnost naših građana kako u Virovitičko-podravskoj županiji, tako i diljem Hrvatske.

Napomenuvši da se na temelju zaključka Vlade RH djeca i učenici besplatno prevoze vlakovima, Ukić je dodao: 

  • Zahvaljujući Vladi RH i Virovitičko-podravskoj županiji omogućen je besplatan i neograničen javni željeznički prijevoz u 2. razredu vlakova svim mladim ljudima s područja Virovitičko-podravske županije. Na ovaj način kod mladih ljudi stvaramo naviku putovanja željeznicom. U prvih devet mjeseci na području Virovitičko-podravske županije prevezeno je 300.000 putnika, što je za 20 % više nego u 2022. godini. To su pokazatelji da ove mjere doista daju rezultate.

Redovni studenti radi ostvarivanja prava na profil i izradu važeće pametne kartice, koju studenti kupuju o svome trošku, HŽPP-u moraju dostaviti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za tekuću akademsku godinu i identifikacijski dokument kojim se potvrđuje prebivalište na području Republike Hrvatske i originalnu potvrdu Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije. Potvrda koja se dostavlja može se preuzeti na visokom učilištu, portalu e-Građani (e-zapis o statusu studenta) ili Studomatu (zapis o statusu studenta).

Redovni studenti će na blagajnama preuzimati sufinancirane karte na osnovu važeće pametne kartice s potrebnim profilom i potvrde o ispunjenju uvjeta javnog poziva i ostvarenja prava na potporu koju ispostavlja Županija.