HŽPP

Vijesti

Besplatno i studenti PGŽ-a

Redovnim studentima Primorsko-goranke županije omogućen besplatan prijevoz

U sjedištu Primorske-goranske županije u Rijeci 12. siječnja 2023. potpisan je ugovor kojim redovni studenti Primorsko-goranske županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom.

Ugovor o financiranju troškova javnog prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije u 2023.  potpisali su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Primorsko-goranska županija, koja od 2020. sufinancira ovu mjeru, u cijelosti će financirati prijevoz vlakom redovnih studenata u 2023. godini, a za tu svrhu u proračunu je osigurano 20 tisuća eura, odnosno 150.690,00 kuna. Prošle godine tu pogodnost koristilo je 326 studenata s područja Županije koji su ostvarili oko 4.300 putovanja.

U povodu potpisivanja ugovora župan Komadina istaknuo je:

  • Županija omogućava svojim studentima besplatno putovanje po Hrvatskoj s jedne strane u cilju mobilnosti, ali i s tendencijom da kada završe fakultet, ostanu ovdje živjeti i raditi. Lani smo taj trošak dijelili sa željeznicama dok je sada država utvrdila fiksni trošak u visini od 9,95 eura mjesečno po studentu, a Županiji nije problem snositi kompletan iznos i tako omogućiti svim studentima besplatan i neograničen prijevoz vlakom.

Istaknuvši uspješnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom, predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je:

  • Ovo je mjera Vlade RH kojom se želi potaknuti što češće korištenje vlaka, posebice kod djece i mladih, a o njezinoj uspješnosti svjedoče brojke. Dok je u 2021. na području Primorsko-goranske županije otpremljeno 120 tisuća putnika, u 2022. godini dolazi do povećanja na 230 tisuća putnika. Svjesni smo nedostataka, ali dobrim mjerama i dobrom suradnjom, kao i ulaganjima u vozni park i željezničku infrastrukturu činimo sve da ih otklonimo. Povezali smo Rijeku s Ljubljanom s četiri dnevne linije, po dvije u polasku i povratku, dobra je povezanost s Gorskim kotarom, ali ima nedostataka s povezanosti sa Zagrebom i to ćemo ispraviti.

Redovni studenti preuzimat će mjesečne karte na osnovu važeće pametne kartice sa studentskim profilom koji studenti kupuju o vlastitom trošku na temelju potvrde obrazovne ustanove i identifikacijskog dokumenta kojim se potvrđuje prebivalište na području Županije. Profil na pametnoj kartici naplaćuje se 2,65 € (20 kn), a vrijedi do 30. rujna 2023. godine. Zahtjev za izradu kartice studenti mogu preuzeti na ovdje ili blagajnama, a zahtjev, potvrdu i fotografiju mogu poslati putem , pošte ili ga predati na blagajni.

Također, u cilju promicanja integriranog prijevoza putnika HŽPP, Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka i Bakar, Općina Matulji i KD Autotrolej sklopili su 28. prosinca 2022. ugovor o uključivanju željeznice u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza kojim se i u 2023. putnicima s prijevoznim kartama KD Autotroleja omogućava prijevoz i u gradsko-prigradskim vlakovima HŽPP-a na relaciji Permani – Jurdani – Rijeka – Škrljevo bez dodatnog troška.

Tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn