HŽPP

Vijesti

Besplatna putovanja za studente Vukovarsko-srijemske županije

Datum: 14.3.2022. 11:00:00
Nastavljena suradnja VSŽ-a i HŽPP-a vezana uz prijevoz studenata

Dana 14. ožujka 2022. u Vukovaru je potpisan Ugovor kojim redovni studenti s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije nastavljaju ostvarivati pravo na besplatan željeznički prijevoz do 31. prosinca 2022.  

Ugovor o sufinanciranju prijevoza studenata potpisali su župan Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) Damir Dekanić i Uprava-direktor HŽPP-a Željko Ukić.

Na temelju potpisanog Ugovora redovni studenti koji studiraju na području Županije ostvarivat će besplatne mjesečne karte koje mogu koristiti u 2. razredu vlakova, pri čemu polazište i odredište moraju biti na području Županije. Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama kolodvora Vinkovci.

Uz to, Županija sufinancira i cijeli iznos karte za pojedinačna putovanja studenata. Time studenti koji studiraju u Slavonskom Brodu i Osijeku ostvaruju pravo na dvije povratne ili četiri jednosmjerne besplatne karte tijekom jednog mjeseca, a studenti koji studiraju u ostalim mjestima ostvaruju pravo na jednu povratnu ili dvije jednosmjerne besplatne karte tijekom jednog mjeseca, pri čemu polazište i/ili odredište moraju biti na području Županije. Pojedinačne karte preuzimaju se na blagajnama HŽPP-a i u vlaku.

Uoči potpisivanja Ugovora župan Dekanić je istaknuo:

Nadam se da će se ovu mjera koristiti sve više studenata, ali isto tako moja je želja da se studenti vrate kući i nastave raditi u Županiji ili u svom gradu pa već sada poduzimamo korake kojima ćemo sve to postići. Uz organizaciju stručnih studija u Vukovaru i Vinkovcima i poboljšanje njihovih programa, studentima ćemo pomagati i u pronalaženju poslova, odnosno tvrtki koje bi ovdje ulagale kako bi svi oni koju su stekli stručna znanja, ta znanja primijenili ovdje.

Izrazivši zadovoljstvo nastavkom suradnje, Uprava-direktor Ukić najavio je nove projekte na području Županije:

Na području VSŽ-a putuje oko 350.000 putnika godišnje, pokreće se oko 86 linija dnevno i kroz svoje organizacijske mjere nastojimo što više poticati korištenje željeznice. Nakon završetka projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar koji se očekuje krajem godine, HŽPP će uvesti dva izravna vlaka na relaciji Vukovar – Vinkovci – Zagreb i obrnuto. Uz to, i ove ljetne sezone povezat ćemo Vinkovce sa Splitom, a u sastavu vlaka bit će vagon s ležajima i dva vagona 2. razreda. Taj vlak moći će koristiti i učenici koji sukladno Programu Vlade RH 2020. – 2024. do kraja ove godine ostvaruju pravo na besplatan prijevoz. S obzirom da se nabavljaju novi vlakovi i obnavljaju pruge, i na ovaj način kod mladih ljudi pokušavamo stvoriti naviku i potaknuti ih na to da što više koriste željeznički prijevoz.

Karte će se ispostavljati na osnovu važeće pametne kartice sa studentskim profilom. Za ostvarivanje prava na sufinancirani prijevoz i kupnju potrebnog profila studenti će putem e-maila dobiti potvrdu VSŽ-a o broju putovanja koja mogu ostvariti. Studenti potvrdu moraju isprintati te je prilikom dolaska na blagajnu pokazati blagajniku ili kondukteru u vlaku koji je treba ovjeriti. Pametne kartice s potrebnim profilom izrađuju se isključivo u kolodvoru Vinkovci, a cijena im je 50 kn (6,64 EUR).

U 2021. iz kolodvora na području Županije otpremljeno je oko 352.000 putnika, što je za 16,9 % više u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broju putnika VSŽ-a, na studente otpada oko 14 %, a u 2021. prosječno je mjesečno putovalo 550 studenata.