HŽPP

Vijesti

Besplatan prijevoz vlakom za redovite studente Osječko-baranjske županije

Datum: 22.9.2020. 10:00:00
Uvedene nove linije i novi vlakovi

U Osijeku je 22. rujna 2020. održan sastanak na kojem su uz župana Ivana Anušića i pročelnicu za gospodarstvo Ivanu Katavić Milardović, sudjelovali predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić, direktorica Prodaje i marketinga Snježana Malinović, šef Regionalne jedinice Vinkovci Milan Maksimović, te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić.

- Tema današnjeg sastanka je bila poboljšanje i modernizacija putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje te smo donijeli nekoliko zaključaka i odluka koje pripremamo već nekoliko mjeseci. Prilika je ovo da damo informaciju i o rekonstrukciji zgrade željezničkog kolodvora Osijek. Odabran je izvođač radova, no zbog žalbe jednog od sudionika postupak će se malo odužiti. Prve radove na rekonstrukciji očekujemo tijekom idućih nekoliko mjeseci, odnosno početkom iduće godine- rekao je župan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽPP-a izjavio je da se uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ministra Butkovića, ponoćni vlak na relaciji Osijek - Zagreb ne ukida, nego će i dalje prometovati. Podsjetio je i kako su u veljači ove godine uveli čak četiri izravne jutarnje i poslijepodnevne linije prema Slavonskom Brodu za putnike koji svakodnevno putuju između Slavonskog Broda i Osijeka, što je pokazatelj da se područje istoka Hrvatske prometno unaprjeđuje. 

- Uvodimo i novu liniju nagibnog vlaka, tzv. studentski vlak koji će iz Zagreba prema Osijeku voziti petkom poslijepodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom poslijepodne. Vrijeme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego do sada. Namjera nam je unaprijediti kvalitetu prijevoza pa će od 15. listopada jedan niskopodni vlak povezivati Osijek i Vinkovce. – izjavio je Ukić te dodao da predstoji razdoblje ulaganja u željeznicu u svim dijelovima RH.

Od Nove godine i Osječko-baranjska županija uvodi novu ponudu za studente. U suradnji s HŽPP-om subvencionira prijevoz studenata vlakom za studente koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila 25 %.

- Sada idemo i korak dalje te će Osječko-baranjska županija od 1. siječnja 2021. u potpunosti subvencionirati prijevoz studenata vlakom pa će oni s prebivalištem u našoj županiji bez obzira gdje studiraju, imati potpuno besplatan prijevoz vlakom. Na taj način želimo unaprijediti život studenata, ali i pomoći u revitalizaciji HŽ-a te stvoriti pretpostavku za socijalni, a potom gospodarski rast i razvoj naše županije. – rekla je Katavić Milardović.

- Današnji sastanak potvrda je smjera kojim je krenula Vlada RH te da je nakon ulaganja u autoceste došlo vrijeme za izgradnju i ulaganje u željezničku infrastrukturu. Ministarstvo je krenulo u razgovor sa svim jedinicama lokalne samouprave s ciljem povratka linija i obnove željezničkog prometa. – rekao je pomoćnik ministra Madunić.                                                                      

Prvi studentski vlak na relaciji Osijek - Zagreb počet će voziti 11. listopada u poslijepodnevnim satima , a 15. listopada u prijepodnevnim satima počet će voziti niskopodni vlak između Osijeka i Vinkovaca.