HŽPP

Vijesti

Besplatan prijevoz umirovljenika Ličko-senjske županije

od 1. kolovoza 2022.

preuzeto s www.lika-online.com

Na temelju ugovora koji su 20. srpnja 2022. u sjedištu Ličko-senjske županije u Gospiću potpisali župan Ernest Petry i član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Mario Zubak umirovljenici s područja Ličko-senjske županije od 1. kolovoza moći će besplatno koristiti željeznički prijevoz. 

Izrazivši zadovoljstvo nastavkom suradnje s HŽ Putničkim prijevozom, župan Petry je istaknuo:

  • Bit ovog Ugovora jest činjenica da na našem području živi veći broj umirovljenika koji nemaju financijskih mogućnosti da bi putovali vlakom. Ovo je postignuto zahvaljujući inicijativi Hrvatske stranke umirovljenika i Ličko-senjske županije u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom. Ponosni smo što smo od svibnja isto već učinili za studente s našeg područja, a na ovaj način će i umirovljenici imati besplatni željeznički prijevoz u svim smjerovima, uz uvjet da imaju prijavljeno prebivalište u našoj županiji.

S obzirom da je Ličko-senjska županija prva u Hrvatskoj potpisala ovakav ugovor, član Uprave HŽPP-a Zubak izjavio je:

  • Ovo je prvi ugovor u Hrvatskoj kojim umirovljenici imaju mogućnost besplatnog prijevoza vlakom. Na ovaj način će polovica stanovništva Ličko-senjske županije, odnosno djeca, učenici, studenti i umirovljenici imati mogućnost besplatnog prijevoza željeznicom.

S obzirom da HŽPP umirovljenicima daje 50 % popusta, Ličko-senjska županija financira ostalih 50 % tako da je prijevoz za navedene kategorije putnika besplatan. Pravo na besplatni prijevoz vlakom umirovljenici ostvaruju za neograničeni broj putovanja prema svim odredištima u RH, pri čemu polazišni ili odredišni kolodvor trebaju biti na području Županije. Navedeno pravo umirovljenici ostvaruju na temelju važeće pametne kartice s potrebnim profilom koji umirovljenici kupuju po cijeni od 20 kn na temelju potvrde Županije. Uz fotografiju, umirovljenici će zahtjeve predavati nadležnom županijskom uredu, a pametne kartice bit će im dostavljene na kućnu adresu.